Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

onsdag 25 maj 2011

Glöm inte att du är kund

Lite intressanta siffror:

- Ivf-gruppen på Sophiahemmet fakturerade för 25,8 miljoner 2009. Deras vinst samma år var 2,8 miljoner.
- Arillus AB (moderbolaget för ivf-kliniken i Öresund) fakturerade i koncernen 21,3 miljoner 2009 och vinsten slutade på 1,6 miljoner samma år.
- Carl von Linnékliniken är ett handelsbolag och den enda siffra jag fått fram idag är deras omsättning (fakturering) som är klassad i spannet mellan 20-50 miljoner. Företaget ägs av ett aktiebolag.
- Ivf-kliniken i Sthlm (som även är moderbolaget för Falun, Cura samt Fertilitetscentrum i både Sthlm och Gbg) omsatte 31 miljoner och hade en vinst på 1 miljon år 2010.
- Ivf-kliniken i Falun omsatte 16,7 miljoner och hade en vinst på 2 miljoner samma år.
- Ivf-kliniken Cura omsatte 17 miljoner och hade en vinst på 3,2 miljoner 2010.
- Fertilitetscentrum i Gbg omsatte 28,9 miljoner och hade en vinst på 4,1 miljoner år 2010.
- Fertilitetscentrum i Sthlm omsatte 11,1 miljoner och hade ett förlust på 3,5 miljoner 2010.
Bakom ivf-kliniken i Sthlm finns en man som heter Herr Lundberg. Han är VD och sitter med i styrelsen för en herrans massa bolag som det går bra för. Och det unnar jag honom verkligen eftersom han verkar jobba på riktigt hårt. Jag vill bara visa hur det ser ut i den privata IVF-sfären så att vi inte glömmer att vi faktiskt är kunder.

Det är inga små summor... Sophiahemmets vinst är på 10,8% av vad de fakturerar. Så av det man betalar går 10% till aktieägarna. Tänk på det när ni betalar. Ni är KUNDER lika mycket som patienter. Oavsett klinik, alltså. IVF är business. Glöm inte det.
Fråga om klinikens utrustning. Fråga om tekniken de använder. Fråga vad deras "hit rate" är, d.v.s. hur många av deras behandlingar som leder till befruktning och hur många av dessa leder till friska barn? Vad får ni för pengarna egentligen?
Naturligtvis svarar de nog inte på hur många av behandlingarna som resulterar i barn, men frågar vi så kanske det skapar ett intresse hos dem att följa upp sina behandlingar och föra en viss statistik. Marknaden styr. Även inom IVF.
Och vi är många som gör IVF-behandlingar!

Kram

2 kommentarer:

  1. Väldigt intressant!! Man går runt och är bara tacksam för det man får hela tiden när man egentligen borde tänka på att ställa krav då man betalar för en service!!

    Bra jobbat!

    Kram

    SvaraRadera
  2. Tack!
    Ja, det är ju så lätt att glömma bort det i all stress. Även om klinikerna är bra och gör allt de kan så är det viktigt för oss personligen att fråga och lära oss. Det hjälper fktiskt till att göra att kämpandet känns lite tryggare tror jag.

    Kraaam!

    SvaraRadera