Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

tisdag 2 juli 2013

Gyn och globalt fel i AMH-prover

Mesen har inte kommit ännu men det gör inget, sa Fru Gyn. För hon kunde se en liiiten, liiiten blödning så hon räknar detta som dag 1 i cykeln. Själv väntar jag nog med Progynon tills jag ser en blödning själv.
Hursom, slemhinnan är 6,2 mm och ingen cysta finns kvar. Några minifolliklar (5 mm) bara. Och nu ska allt ut.
Blir det inte idag så blir det imorgon sa Fru Gyn. Tack, tack. Nu håller jag tummarna för det.

Hon berättade även en väldigt nedslående sak.
Hon har fått ett brev från Karolinska om att alla AMH-prover som de tagit sedan 2012 och tidigare, och som visar låga värden, förmodligen är felaktiga. Detta gäller ALLA provtagningsenheter. Globalt.
För det är ett globalt företag som tar alla prover. För närvarande kan de inte ta AMH-prover utan felrisk så inga sådana värden kan tillhandahållas.
Innebörden är att såna som jag, som hade ett AMH på 0,7 år 2009, kan ha haft ett högre värde egentligen. Detta kan alltså ha lett till felbehandlingar och just vid låga gränsvärden så blir man ju rekommenderad ÄD istället för IVF....
Det kan alltså ha varit helt onödigt med ÄD för såna som jag. Med rätt stimulering kan det ha räckt med IVF.

Jag är absolut inte bitter för jag är så glad att det blev just Mini som kom till oss. Utan ÄD, ingen Mini.
Men ändå. Tänk på konsekvenserna av detta. Globalt. Alla dessa människor som kämpar på i motvind och kanske är en del av kampen helt i onödan...

Jävla spån.

Kram

2 kommentarer:

  1. Håller tummarna stenhårt för att det ska gå helt perfekt nu!

    Det din gyn sa låter jättekonstigt. Analys av AMH-värden gör på de lokala labben, så de utförs på plats på en massa olika labb. Dessutom finns det många olika tillverkare av de testkit som används. Så med mindre än att själva metoden för att mäta AMH är fel så borde det inte kunna vara globalt och jag hittar absolut ingenting som tyder på det när jag googlar. Men jag förstår verkligen att du blir upprörd! Det är INTE okej att göra fel på något så viktigt.

    SvaraRadera
  2. Det låter verkligen jätteskumt det där med AMH proverna... På mig verkar det ju dock stämma eftersom jag hade ett AMH på 0,2 och fick verkligen inte ut fler än 2 ägg vid varje IVF-behandling... Hoppas för dig nu!!

    SvaraRadera