Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

torsdag 2 juni 2011

Rätten till ersättning

En liten tanke kring det här med ersättning från Försäkringskassan:
Om man planerar att åka till ett annat EU/EES-land och göra ÄD så kan man ansöka om förhandsbesked för ersättning hos FK. Med andra ord, de bekräftar i förväg att man kommer att få ersättning.
Har man ett papper på att man ska få ersättning så är man faktiskt också berättigad till ersättningen för medicinerna man eventuellt köper i utlandet. Det innebär alltså att man lika gärna kan köpa medicinerna hemma på svenskt recept. Det är alltså helt ok att en svensk läkare skriver ut mediciner till behandlingen precis som att de inte tar extra betalt för undersökningar (skäms alla läkare som är landstingsanslutna men ändå tar extra betalt! Det är olagligt när vi faktiskt har rätt till vård). Allt ska gå på sjukförsäkringen precis som vanligt vid svensk sjukvård.
Vad jag vill säga är att det kan vara värt att komma ihåg det och stå på sig lite och kanske visa pappret från FK och ta en diskussion med läkaren då (om man orkar...). Visst kan det vara tungt och jobbigt men det är det med allt meckande med recept och "svartläkare" ändå. Och dyrt också.
Man kan också be läkaren ringa Svenska Sällskapet för Reproduktionsmedicin, SSRM, och få det bekräftat av dem. Annars är också ett tips att ringa Patientnämnden och prata med dem. De är en oberoende instans. Själv har jag funderingar på att ringa dem och diskutera fallet kring vårt blodprov vi ville ta för att fastställa vår blodgrupp. Patientnämnden kan inte döma eller vidta åtgärder, däremot ska de veta vad som gäller.

Bara några tankar... Och tack till Johanna Mannung för input!

KRAM

3 kommentarer:

  1. Wilda - nu blir jag snart arg på dig! Sluta spackla. Så är det bara. Du får INTE göra så tunga grejor, sånt kan du syssla med i slutet av graviditeten! Ta det lugnt, hör du? Nu ska jag läsa detta inlägget jag kommenterat på :o) Ha en underbar dag kära du <3 :o) Kram

    SvaraRadera
  2. Hahahaa! Ok, jag slutar genast.
    Nu ska jag sova i solen. :o)

    Kram

    SvaraRadera
  3. Du är underbar som kommer med all dessa info, bara du tar det lungt :) tänk på att du är i en känslig period.
    Det är säkert många som inte har någon aning om försäkringskassans regler.
    Ta hand om dig och inga tunga jobb.
    kram

    SvaraRadera