Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

söndag 11 april 2010

Kund

11 dagar kvar, tjohoo!

Jag har roat mig med att surfa runt lite för att lära mig mer om IVF:er och äggdonation. Det var i alla fall min tanke. Främst ville jag läsa mer om vad en blastocyst är för något. Jag har nämligen helt missat det i min "ÄD-yra"...

Tre till fyra dagar efter att ägget blivit befruktat har ett embryo med celler bildats genom celldelning. Efter fyra till fem dagar har även en hålighet bildats i embryot och det är då det kallas för blastocyst.
När man odlar embryon vid IVF/ÄD så är det svårt att se kvaliteten på embryona efter två dagar. De kan ju faktiskt sluta att dela på sig och inte bli något alls efter ett införande. Gör man en långtidsodling på fem dagar istället så kan man se vilka embryon som blivit blastocyster och använda dessa vid införandet eftersom de då är påvisat mer livskraftiga och alltså av bättre kvalitet.
Det låter som om det här vore en självklar metod att alltid använda men det finns så klart en nackdel (varför ska det alltid vara så?).
Den absolut bästa miljön för ett embryo är i livmodern och inte i ett värmeskåp och det finns inget som påvisar att graviditetsfrekvensen ökar vid långtidsodling enligt CvL. Skulle det fungera bättre så skulle ju alla kliniker alltid använda sig av långtidsodling. Och de gör de ju inte.
Däremot så sätter klinikerna ibland in två embryon om kvaliteten är osäker.

Men, alltid detta men, eftersom jag och min man så gärna vill ha barn så är det här så klart något vi överväger. Varför skulle vi inte göra det? Vi vill inte få ett embryo eller två planterade i min livmoder och sedan utstå att det inte blir något alls av det hela. Det skulle betyda att vi måste göra om praktiskt taget hela proceduren igen. Och hantera våra känslor återigen.
Därför känns det som en blastocyst ändå är något vi vill ha. Det känns tryggare så på något sätt. Det känns som att vi då har försökt det fullt ut. Kanske blir vi också mycket ledsnare om det inte skulle fungera då men det får vara så.

Samtidigt så kan jag inte låta bli att tänka på att alla dessa kliniker är privata. De är företag som ska tjäna pengar. De måste marknadsföra sig mot marknaden. Att nämna blastocystodling i sin marknadsföring är en del av det.
Det är som all reklam, man spelar på människors känslor och ibland på vår självkänsla. Hela IVF-cirkusen handlar väldigt mycket om känslor. Väldigt mycket. Och pengar...för oss äldre som inte kan gå via landstinget. Vi är inte bara patienter, vi är faktiskt kunder. Kunder som köper en tjänst. Jag tycker att det är helt ok så länge vi kunder inte glömmer bort att det är det vi är. Kunder. Vi är inte bara barnlösa som försöker få barn.
Vi har all rätt i världen att ställa frågor och vissa krav. Misslyckas våra skaffa-barn-försök så ska det kännas ledsamt på rätt sätt. Vi ska ha fått valuta för våra försök. Valuta i form av en bra magkänsla för att försöket gjordes på bästa möjliga sätt. Att det sen inte gick som vi ville är något annat. Det ska vi få vara ledsna för.
Och framförallt, klinikerna ska inte glömma att vi är deras kunder.

Så ja, blastocystodling känns bra för oss och även införande av två embryon om det skulle vara aktuellt. Men kliniken ska inte heller glömma att jag är en kund som betalar för det här. Jag tänker ställa krav på att få svar på mina frågor och jag vill att de gör sitt yttersta för att få mig som kund att ha en bra magkänsla.
Jag, som kund, accepterar inte att bli nekad något alternativ för att det indirekt skulle ge en sämre vinstmarginal för en klinik. Jag vill ha bästa möjliga behandling som går att uppbringa för just min kropp. Och jag vill känna mig säker på att det blir så.

Glöm inte det!

Kram

10 kommentarer:

  1. Oj, jag trodde du hade koll på det här.
    Såklart :)Här kommer litet äggrörig info.

    I Falun på IVf säger de att blastocystembryon har större chans att överleva. Anledningen till att man sätter in ägg efter två-tre dagar är att en del kvinnor vid deras äggplock, deras ägg klarar inte att överleva i fem-sex dagar. (Jag fick två blastocyster)av sex ägg så sa de att det var bara det som överlevt, men sen visade det sig att det var en miss i deras dator så nu..har vi ett till. Du skulle lätt fått det-men det är ju redan befruktat.. :(

    Min stat: Om jag minns rätt nu.
    Jag hade tolv äggblåsor.
    Men det var bara 6 st ägg i dom.
    Sex var alltså tomma.
    Det kändes som en blåsning.
    Sen dog några ägg på en gång. Det var bara två embryon som klarade en blastocystodling.
    Jag är gravid med det ena och vi har ett i frysen. (en liten eskimå) Det var vad jag anser en dålig odling. Men..

    Jag vet de tjejer som fått 4 ägg till frysen.
    Så jag var besviken då.. men så vet jag också att det finns de som gör ett ÄP och får några fina ägg som inte överlever att odlas i fem dagar. Så de sätts tillbaka efter två-tre dagar. En vän plockade 18 ägg -värsta skörden tänkte jag. Men inget klarade sig. Så det är så olika.
    Men Falun vidhåller att blasycyster (70-100 celler)slutar inte växa lika ofta som ett två-eller -tredagars ägg.

    IVF-falun är de enda i Sverige som använde långtidsodling (odlar blastocyster. Det är bra att ifrågasätta men de verkar ha litet koll.

    Min slutsats är att oavsett skörd och antal och även med bara ett ägg så kan det gå eller inte. Som min man sa: "Det är 50% chans.
    Antingen så blir vi gravida eller så blir vi det inte." Men med hjälpen och med underhållande mediciner så ökar ju möjligheterna väsentligt.
    En annan sak är :) Det räcker med ett ägg för att det ska gå :)

    Jag slösar min årets största önskan på det går.
    *Trollar*

    KRAM

    SvaraRadera
  2. edit:

    Ska absolut tillÄGGa att översta raderna var retsamma med glimten i ögat. jag vet att du är påläst. ;)

    SvaraRadera
  3. Hihihii! Jo, lite koll hade jag nog allt innan också. ;o)

    Det jobbiga med långtidsodling är ju just det här med att alla embryon inte klarar av det. Så det är lite en chansning helt enkelt.
    Tänk t.ex. att man har åtta embryon och du kan få två insatta men läkaren vet inte vilka som är bra.
    Så då väljer man att satsa på blastocyster och så visar det sig att inget embryo klarade det. Men de hade kunnat klara sig i sin naturliga miljö, d.v.s. livmodern. För man kan aldrig veta i förväg. Väldans irriterande.

    Så det kommer alltid att vara en liten chansning hur man än gör. 50% verkar vara det oundvikliga procenttalet som vi nästan alltid släpar med oss i alla val i den här proceduren.
    Och det är så klart alltid otroligt individuellt hur det blir och hur man gör!

    Man kan bli knasig för mindre.... Men det så klart, vi ska inte styra naturens lagar alltför mycket. Inget är ju säkert den naturliga vägen heller!

    Kram

    SvaraRadera
  4. Jag hoppas också att vi blir bra behandlade och att allt känns rätt när vi är i Åbo med tanke på hur mycket pengar vi lägger ner.

    Jag funderar lite på om man ska låta dem sätta in ett eller två befruktade ägg. Två befruktade ägg som tar sig kan lätt bli missfall. Men om man sätter in ett ägg som inte tar sig så måste man väl vänta några månader innan de har hittat en ny donator och synkat menstruationerna. Eller hamnar man sist i kön och måste börja om från början helt? Då kan det ju kanske ta fem-sex månader innan man kan göra nästa äggdonation och det är lång tid. Det kanske är då som andra väljer att vända sig till en annan klinik som inte har så lång kö.

    Kram Tabasco

    SvaraRadera
  5. Jag vet att i Falun så gör de bara blastocystodlingar om man har minst sex ägg.

    Där finns nog en massa odds uträknat.
    De ska ha en väl underbyggd statistik i falun.

    Hur är det för er? Får ni alla ägg vid ett plock eller ett begränsat antal?

    SvaraRadera
  6. I Åbo får man alla ägg som en utvald donator producerar under en behandling.

    Kram Tabasco

    SvaraRadera
  7. Jättesvår sits.. jag är ju i en annan sits.
    Vi gjorde ju vanlig IVF och i hade tre försök.
    Men å andra sidan så vill man ju bara bli gravid. Målet och allt omkring är ganska samma.
    Att få en bäbis i sin famn.

    Så om man får tio ägg så borde det ju vara helt ok. Men om man får tre..så skulle inte jag chansa på en blasto.

    Jag skulle nog gjort som Falun men eftersom man har tre försök där och inte vid ÄD..så skulle jag ändra litet.

    Så jag skulle nog bestämma innan beroende på hur många ägg det blir.

    Och försöka satsa på en blastocyst ändå.
    Kan inte de som jobbar med det -råda?
    Jag menar i Falun hade vår läkare ett papper med våra ägg, kvalité indelade i olika grupper.
    De tog beslutet åt oss -mer eller mindre.
    De i Åbo måste ju även de kunna bedöma kvalité och göra en bedömning så att ni får medverka till det bäste beslutet-grundat på kvaliteten på äggen? Vilket men iof inte kan veta innan..

    SvaraRadera
  8. Ja, det är lite annan sits när det är ÄD. Just det där med att det är en tredje part inblandad också. Men blir det flera embryon så kan man sätta dem i frysen. Precis som Tabasco skriver så får vi alla äggen från donatorn.

    Men just nu oroar jag mig inte alltför mycket. Det är väl just sånt här det första läkarbesöket är till för. Att ställa frågorna och ta en del beslut gemensamt med läkaren utifrån olika förutsättningar.
    Just nu känns det viktigast att det ska kännas bra när vi är där. Jag vill verkligen ha ett bra förtroende för kliniken och de som jobbar där. Vi vill ju inte lägga ut minst 75-80.000 kronor och så känns det inte helt bra. Huga!

    Kram

    SvaraRadera
  9. Jag tror att de ser er som kunder och att de kommer att göra allt de kan för att få er att känna er varmt mottagna och skapa så bra förutsättningar som möjligt.


    <3

    SvaraRadera
  10. Fina du!
    Det tror jag med. :o)

    kram

    SvaraRadera