Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

lördag 9 oktober 2010

Glädjespridare och deklaration

Fyra dagar kvar till behandlingsstart! Tjohooo!!

Självklart glömde jag recepten hemma så min tanke med telefonrecept funkade inte. Jag får helt enkelt ta tag i det där på måndag. Jag har trots allt kvar lite medicin från förra omgången så det borde räcka ett tag i alla fall.

Självklart ligger det här med barnlöshet mig väldigt varmt om hjärtat. Jag vill verkligen kunna hjälpa andra om jag kan. Om så bara genom en enkel kram! Men nu tror jag att jag har hittat något lite större. På Familjeliv.se tipsade en tjej (tusen tack om du läser detta!) om en artikel som var otroligt välskriven. Inte lång, men bra. Riktigt bra. Läs artikeln HÄR.

Den ledde mig till Föreningen Barnlängtans hemsida (som jag länkat till tidigare här på bloggen, finns också under mina besökssidor i bloggens vänsterkolumn) och deras sida med efterlysningar.

Där finns en tjej som heter Johanna. Hon söker efter folk som vill vara med i en grupp som ska hjälpa politikerna att ur ett patientperspektiv försöka påverka och förbättra hur en bra vård för ofrivilligt barnlösa kan se ut. Jag hoppas att jag får vara med i den gruppen. Kan jag påverka positivt inte bara för mig och min man utan för fler personer så har jag vuxit som människa. Det är stort. Hoppas att jag får vara med.

En annan sak som skrevs i samma tråd på FL, är det här med skatteavdrag för egenfinansierad IVF-behandlingar. Stort tack till den tjejen som skrev det! Varför har jag inte tänkt på det tidigare? Ja, ja... Nu ska ni få höra.
Om du finansierar dina egna IVF-behandlingar i Sverige så kan du få avdrag i deklarationen för det. Läs på Skatteverkets hemsida om dessa avdrag. En del information hittar du HÄR.

Men hur fungerar det då för oss som åker utomlands och gör det här? Har vi rätt till ersättning? Ja, nu börjar vi närma oss mitt och min mans problem.

Om man läser artikeln i SVD som jag pratade om tidigare, så finns det faktiskt domstolsbeslut på att vi, som vanliga medborgare och skattebetalare, har rätt till ersättning. Vi har också rätt till individuell utvärdering och potentiell behandling. Jag citerar:

"Att reglerna inte är baserade på vetenskap och beprövad erfarenhet är fastslaget av Kammarrätten i Sundsvall. Där beslutades att Försäkringskassan ska betala ersättning för vård i Finland i fall där hemlandstinget vägrar att behandla, vilket placerar ofrivilligt barnlösa i situationen att de tvingas utomlands för att få vård. Det finns också ett riksdagsbeslut från 1996 där riksdagen fastslog att alla har rätt till individuella bedömningar och att behandling mot ofrivillig barnlöshet ska ingå i den offentligt finansierade vården."

Jag vill ge en stor eloge och stora tackkramar till Lina Ullerstam och Johanna Mannung på Barnlängtan för att de med sin artikel faktiskt tänt ett litet hopp och ett ljus i vår kamp om att få barn.
För hur det än är så kanske vi inte kan få barn men vi kanske alla fall slipper bli ruinerade på kuppen. Och vi kanske kan få hjälpa andra på vägen. Glädje!

Vi känner oss inte så ensamma i det här längre. Vi är många.

Många, många kramar till alla kämpar därute!

5 kommentarer:

  1. Intressant inlägg! Det är positivt att vi barnlösa börjar synas och att det inte är meningen att vi ska finansiera vår vård själva. Kram från Tabasco

    SvaraRadera
  2. intressant om det är möjligt att göra avdrag i deklarationen för privata ivf-försök. vi ska också göra äd i finland. men jag funderar lite på om det där citat (Kammarrätten i Sundsvall), det torde väl bara avse de som har rätt ålder för att göra landstingsförsök i Sverige? dvs under 38. eller vad tror du?

    SvaraRadera
  3. Tabasco: Ja, jag hoppas verkligen att det blir mer fokus på oss kämpar nu! Jag vill kämpa för att vi syns. :o)

    Anonym: Jag tror att det avser, precis som du säger, de som har rätt ålder. MEN, och här är väl lite poängen med alltihop, det finns ingen gemensam åldersgräns i vårt land. Det är 40 i Sundsvall, det är 40 på Karolinska i Stockholm, men på andra ställen är det 38 år som gäller.
    Just därför är det så intressant. Jag tror att jag skriver ett helt inlägg kring mina tankar om det här. Annars blir den här kommentaren evighetslång!

    Tack för att ni belyste mitt inlägg! Jag hoppas att det kan hjälpa andra att i alla fall våga söka.

    KRAM

    SvaraRadera
  4. Hej såhär långt i efterskott (för ditt inlägg är ju gammalt vid det här laget)!
    Ser att du skriver att man kan få avdrag i deklarationen för privatfinansierad IVF. Det stämmer inte riktigt. En arbetsgivare kan få avdrag om han/hon ger dig bruttolöneavdrag på lönen (du blir då förmånsbeskattad). Vet inte om detta disktuerats hos dig efter det här inlägget men... Det är helt upp till varje arbetsgivare att bestämma om de vill ge dig bruttolöneavdrag men om de gör det så har de avdragsrätt (arbetsgivaren tjänar också på det här nämligen, genom att de får betala lägre arbetsgivaravgift - ett argument om arbetsgivaren är tveksam :)).
    Kram så här på fredagkvällen!

    SvaraRadera
  5. Hallojsan!
    Jodå, det stämmer för jag vet två personer som fått igenom det i deklarationen.
    Jag har inte provat själv men eftersom det är avdragagillt för företag så bör det även fungera för en privatperson. Men du betalar så klart en viss skatt på själva avdraget (precis som man gör när man förmånsbeskattas).
    Fast det är inget jag följt upp mer efter inlägget.

    Kram

    SvaraRadera