Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

torsdag 6 oktober 2011

Försäkringskassan smider planer

En annan tjej som också gjort ÄD utomlands och sökt ersättning hos FK för detta, har fått beskedet att FK ser över huruvida ersättning ska betalas ut eller inte till de som använt sig av anonym donator. Det utreds tydligen centralt ur en juridisk aspekt.

Om det blir så att man inte får ersättning då donatorn är anonym så kommer det drabba en hel del av oss som gör ÄD. Och Riga förlorar nog en del kunder...
Jag kan förstå hur man resonerar på FK. Det ska vara liknande behandling som i Sverige och det är det ju, men för att Sveriges lag ska funka i praktiken så måste man rent juridiskt kanske även ställa liknande krav även kring det praktiska.
Jag tror att Finland kommer att få en ökad mängd svenskar som åker dit för att göra ÄD istället.
Än så länge är kötiden kort (mellan 5-8 månader) jämfört med Sveriges samt att de tar emot kvinnor som är 45. Jag hade självklart åkt till Finland istället för att vänta i två år i Sverige.
Men kötiden i Finland blir nog lite längre om alla åker dit istället för att snällt foga in sig i ledet i Sverige.
Vad man som äggmottagare kan göra är att be de utländska klinikerna om en öppen donator. Säga att det är ett lagkrav i Sverige för att vi inte ska bli ruinerade. Kom ihåg; vi är kunder. Ställ frågor!
För det är ju faktiskt ytterligare en aspekt utöver den juridiska. Det där med pengar. Den ekonomiska aspekten.
Om FK ändrar förutsättningarna så kan den ekonomiska aspekten leda till en social aspekt; ÄD blir en klassfråga. Ok, det kanske låter krasst och jag tar i från tårna. Men vidga vyerna och tänk holistiskt. Risken finns. Tjänar man inte så bra och har tiden emot sig så blir det kanske ett banklån som finansierar behandlingen. Eller så får man lägga ner och må psykiskt väldigt dåligt.

Jag kanske hårddrar det hela, men även om jag förstår FK:s resonemang kring det juridiska så köper jag det inte. Vill de ändra förutsättningarna för oss så får de faktiskt hjälpa till att skapa nationella riktlinjer för IVF:er och ÄD också! Varför ska ett par i Dalarna få tre landstingsförsök medan ett par i Norrland få ett landstingsförsök och sen tvingas utomlands?
Sverige som stat säger att man VILL ha fler barn men gör tvärtemot för att stimulera det. Istället blir det en ekonomisk-politisk fråga mellan olika instanser som vanligt. För FK har sin budget. Och landstingen har sin. Och staten har sin. Och aldrig mötas de tre... Typ.
Ytterligare ett bevis på vad som händer när man inte har nationella riktlinjer och samtidigt gamla förlegade lagar som inte harmoniserar med varken övriga Europa eller vetenskapen.

Att dessutom hålla på de ansökningar som kommit in i väntan på beslut är riktigt lågt.

Kram till alla utom Försäkringskassan.

2 kommentarer:

  1. Jag håller verkligen inte med... om att du tar i från tårna. Att överhuvudtaget ha råd att åka utomlands även med försäkringskassans hjälp är redan idag en klassfråga. Och hjälper inte fk till blir det så i än högre grad. Katastrofalt kortsigtigt tänkande om du frågar mig.

    SvaraRadera
  2. Precis!
    Katastrofalt och kortsiktigt. Så jäkla irriterande är det...

    Tack för medhåll.

    kram

    SvaraRadera