Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

Hur blir man äggdonator?

Det är jätteenkelt att bli äggdonator! Man ringer eller mailar någon av de sjukhus som utför äggdonationer och anmäler sitt intresse. Klart!

Ja, sen är det förstås det där med själva behandlingen... Och lite andra detaljer...
Naturligtvis får inte vem som helst bli äggdonator. Nej, lite urskiljning sker faktiskt så se det som en ynnest om du kan och får hjälpa till! Det är verkligen något som inte bara ger mottagaren något utan även dig själv. En varm känsla inombords för resten av livet t.ex.. Det skulle väl sitta fint?

Mellan 200-300 kvinnor per år i Sverige behöver äggdonation för att kunna få en chans att bli gravida.
Man kan antingen donera ägg direkt till någon man känner, direkt till en anonym person eller så blir man korsdonator. De två sistnämnda alternativen är vanligast.
Med korsdonator menas att man donerar till någon man inte känner men i utbyte så får en person man känner komma fram i kön (som är ca 2 år) och få ägg från någon annan kvinna.

Donatorn får genomgå utredning för att bedöma lämplighet som donator samt vilket motiv hon har till donationen. Foto och levnadsbeskrivning tas och donatorn informeras om barnets rätt att veta sitt genetiska ursprung vid 18 års ålder, d.v.s. donatorn kan inte vara anonym. Mottagarparet och donatorn får dock inte information om vem donatorn respektive mottagarparet är vid behandlingen (om det inte är en anhörigdonation så klart) men donatorn kan få reda på om donationen lett till graviditet eller inte.
Donatorn bör också vara högst 36 år, gärna ha egna genetiska barn, vara psykiskt frisk, får ej ha något missbruk och ska vara fri från smitta av HIV, syfilis samt Hepatit B och C. Donatorn testas alltid två gånger. En gång 6 månader innan behandlingen och senare vid behandlingstillfället.
Hon kan också, om hon får många stimulerade ägg, vara donator till två kvinnor.

Det var lite "basics". Men har du läst så här långt så kan jag varmt rekommendera några sidor där det finns mer kunskap och information och även telefonnummer och mailadresser till olika äggdonationskliniker:


Föreningen Barnlängtan
Villhabarn.se

Känner du att du vill suga på karamellen lite eller att du inte är redo rent praktiskt? Eller känns det konstigt att donera ägg men du vill ändå hjälpa någon som är ofrivilligt barnlös?
Då kan du ge ett bidrag (hur stort eller litet som helst! Många bäckar små...) till:


Wabbie Foundation

Och så vill jag rekommendera två bloggar där du kan läsa om hur det kan vara att vara en äggdonator:

Typiskt Elin
A Good Cause

Slutligen vill jag personligen säga att genom att donera ägg så hjälper du inte bara någon att få bli förälder. Du ser inte bara till att ett barn kan bli till. Du förändrar minst en persons liv dramatiskt.
Ofta ligger många timmar av gråt och en djup sorg bakom faktumet att man inte kan bli förälder. Det är en kamp, inte bara rent fysiskt utan även psykiskt, som pågått i flera år för att försöka nå en livsdröm. Att inte kunna få en chans till att bli gravid är alltså förenligt med djup sorg och saknad av någon man ännu inte träffat.
Att då få hjälp av en utomstående med en cell är en fantastisk gåva som inger ett hopp och en väg till lycka och tacksamhet. I min värld är en äggdonator en ängel (jag är inte så värst religiös men jag kommer inte på någon bättre liknelse) som hjälper och räddar liv samtidigt som hon bidrar till nytt liv. Ett nytt litet liv som är väldigt efterlängtat och som blir otroligt högt älskat.

Den här filmsekvensen säger en hel del om hur det är att vara ofrivilligt barnlös:


Tears and Hope - The infertility awareness project

Ba' så 'ru vet hur gott du kan göra. :o)

Många kramar
Wilda Mathilda