Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

måndag 2 juli 2012

Artikeln i DN...

DN har en artikel om infertilitet och IVF idag. Fina Sara med make och barn har ställt upp i artikeln och det är bara såååå bra gjort! Heja er!

Så till själva artikeln... Jag tycker att den är fylld med faktafel och olika påståenden som tagits rakt av från vad läkaren i artikeln sagt.

"Var sjätte svenskt par anses vara ofrivilligt barnlösa. Forskarna är överens om att allt fler blir infertila. Det beror främst på att kvinnor skjuter upp sitt barnafödande till efter trettio."

Says who?
Visst, nu råkar jag vara en sån som hann bli 42 innan mitt första barn kom till världen, men vaddå "kvinnor skjuter upp"?!?!
Eftersom all den där statistiken bygger på heterosexuella par, så tycker jag att det är en otroligt ensidig generalisering som görs när man påstår att det är kvinnorna som skjuter upp barnafödandet. Precis som om vi bestämmer bara för att vi bär barnet liksom. Hur var det nu med heteroPAR? Och precis som om det är huvudskälet till att IVF:erna ökar.
Nej, FY, så dumt! Och fel.
Det är faktiskt främst sjukdomstillstånd som orsakar infertilitet. Ta t.ex. klamydia som är en av Sveriges vanligaste sexuellt överförbara sjukdomar. Den kan orsaka infertilitet som ju också skrivs i artikeln. Men...jag lovar att klamydia är vanligare än "kvinnor som väljer att skjuta upp sitt barnafödande". Suck, liksom. Typiskt gammalt förlegat och gubbigt uttalande. Och det är faktiskt så att även MÄN kan skjuta på att vilja bli föräldrar.
Jag vet inte hur ofta jag har fått höra att män vill vänta lite med att få barn och tjejen i relationen går med på det i tron att det kommer att fungera även lite senare att bli med barn. Visst, det är ett aktivt val kvinnan gör men det är ju faktiskt mannen i de fallen som är grundorsaken... Men det finns det så klart ingen statistik på heller så det är ju ett antagande PRECIS som det om kvinnor. Så kan vi ta och ta bort alla såna dumma uttalanden en del läkare promt ska häva ur sig? Såna uttalanden här inte hemma i IVF:debatter. Inte alls.

Och så tycker jag att det är synd att man inte tar upp den infertilitet som finns bland alla de som inte är i heterosexuella par. Många av dessa är faktiskt också infertila trots att de inte är i par eller är heterosar... Suck igen.

Jag gillar heller inte jämförelsen mellan missbildningar hos IVF:barn kontra de barn som kommer till i sänghalmen. Ska man göra en sån jämförelse så ska ALLA IVF:barn räknas med. Även de som kommer till på kliniker utomlands. Jag är övertygad om att de inte finns med i statistiken. Och är de det så vill jag att någon ger mig den statistiken genast. För siffran 3.700 IVF-barn kan omöjligt inkludera barnen till föräldrarna hos homopar, singeltjejer, singelkillar och vi heteropar som förvisas utomlands (trots att vi har rätt till behandling hemma i Sverige!).

Åååååh, det är sååååå STELBENT att bara titta på heteropar och dra en massa dåliga slutsatser ur det!!! Bläääää!
Och så trist att artikeln inte är mer granskande i faktafrågorna. Men det är en annan sak.

Det absolut bästa med artikeln är Sara, Andreas, Ture och Sixten som ställer upp och som också påpekar det rubbade med landstingens olika regler. För det är tyvärr sant. Det beror på var man bor i Sverige om man ska få hjälp eller inte. Sorgligt, men föga förvånande om man är så stelbent och trångsynt redan i statistiken...

Frustrationskramar till alla kämpar där ute!

5 kommentarer:

  1. Håller med dig! Hejja Sara, Andreas och pojkarna! Bra att de ställde upp och påpekade hur orättvist det är beroende på vart i landet man bor. Jag fick tex endast ett IVF försök och ett ynka pynka frysförsök. Men vilka påståenden och uttalanden sen... Stor SUCK!

    SvaraRadera
  2. Det beror ju oxå på ålder i vissa landsting, jag hade exempelvis fyllt 39 då vi påbörjade vår behandling och fick därför inte en spänn ifrån Västra Götalandsregionen. Allt bekostade vi själva. Självklart är det värt hur mycket som helst, men man kan ju lätt bli trött på att det förhåller sej så oerhört olika beroende på vart i landet du bor!

    Kram Anna

    SvaraRadera
  3. Jag blir också så himla trött varje gång jag läser att "kvinnor nu väljer att skjuta upp barnafödandet". Man blir ledsen!
    Har velat ha barn sen jag var 22, men har inte haft någon man att skaffa barn med. Är nu 36 och har hittat en man som är homosexuell och inte heller hittat någon att skaffa barn med.
    Vi går och väntar och hoppas för 10:e gången nu att det ska fungera den här gången.
    Det är inte mitt val att jag inte har barn ännu!!
    Krattan

    SvaraRadera
  4. Håller med. Det här med att kvinnor "skjuter upp", vadå forskning. Det är väl känt sedan länge att vi föds med ett visst antal ägg och de blir färre ju äldre man blir. Ofrivillig barnlöshet beror både på mannen och kvinnan. Mäns spermier blir sämre och sämre på grund av miljögifter m.m. Det finns många medicinska fel, endometrios, stopp i äggledare(klamydia), cancer, immunilogiska problem, få och långsamma spermier.


    Det är sant att man i vissa fall måste göra fler IVF ju äldre man är, lite sämre kvalite angående ägg. Kanske det ska bli fler gratisförsök då?

    Fick själv göra 7 IVF för att få vårat mirakel. Började med ivf 33 år gammal, är nu 35 år när våran son föddes, fyller 36 år på Fredag.

    Fattar inte riktigt det här med fosterskador hos IVF barn. Om felet är endometrios, vad har det med fosterskador att göra? Ellet t.e.x stopp i äggledarna, det är väl inget genetiskt fel?

    Däremot om man gör ICSI som vi gjort, och man tillför "defekt" spermie= fosterskador? Cura kliniken har nu utrustning att titta närmare på spermierna och gör forskning för att se om det minskar antalet IVF och missfall.


    Kram Malla

    SvaraRadera