Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

lördag 23 juni 2012

Morsor och en lögn....

Så är midsommar över. Det gick för fort!
Vi har firat med en massa andra par och barn. Totalt var vi 14 vuxna och 8 barn... Full fart med andra ord.
Jag har njutit av sill men skippat nubbe. Dock blev det några glas vin och massor av grillat på kvällen. Som sig bör. Sådär lagom.

Och så lite gnäll: Jag har haft kul men har kommit hem med en liten bitter eftersmak. Det är det där med tvåbarnsmammor som tror att de vet allt om barn för de har minsann TVÅ. Jag är mindre vetande och naiv tydligen, för jag har bara EN.
Jag har konstant fått tips om vad jag och Fina M ska göra och hur vi ska sköta våra rutiner och lilla Mini. Tre morsor, två farsor och en singelkille har varit på oss om oombedda "tips" och råd och morsorna har absolut varit värst. Knappt uthärdligt faktiskt.

"Med en unge så tänker man efter hela tiden och är så noga. Med två så bara kör man på och har allt klart för sig. Det är DÅ man blir morsa!" (med lite nedlåtande ton och blick på mig)

"Vad gööör hon därinne egentligen? Det tar ju sån tid!" (en morsa som mycket väl visste vad jag gjorde och gnällde till Fina M när jag var inne på toan och bytte bajsblöja på Mini med efterföljande nedkissning samt byte av utstyrsel på Mini)

"Jag värmer vällingen så här för det är mycket bättre och går fortare." (oombedda instruktioner när Fina M värmer med vattenbad eftersom de inte har micro som tar 15 sek...)

"Och jag värmer så här!" (nästa morsa som tror hon vet bäst)

"Jaså? Så här tyckte vi var bäst." (en tredje morsa som vill visa sig på styva linan samtidigt som de andra två. Fina M tappade målföret och bra stirrade på mig... Smajl, liksom)

"Ammar du?" (Men för faan!!!)

"Hur ofta ammar du?" (suck)

"Skit i att amma! Det är bara jobbigt!" (Men för bövelen!)

"Du ger väl henne mat också?" (Näe...jag svälter min dotter... Så klart Mini får MAT!)

"Ja, alltså, säg till om jag frågar för mycket men har ni försökt att få henne länge? Ni vet, X och Y har ju t.ex. gjort IVF...." (en morsa som jag träffar en gång per år lägger näsan i blöt)

"Asså, jag kan inte fatta att DU är småbarnsmorsa!" (hmmm, det där skulle jag vilja ha utvecklat... vad har hon för bild av mig...egentligen?)

"Men låt Mini få suga på heeela päronet istället för att få på sked, om hon nu vill det!" (en morsa som lägger sig i HUR jag matar Mini)

"Kan vi inte bära hit lilla Mini så kan hon sova här hos oss? Eller vaknar hon då?" (en morsa som tycker att det är lämpligt att en 5-månaders ska ligga och sova bland skrikande barn, högljudd skräpmusik och fulla vuxna när hon redan ligger och sover med sin pappa i ett litet gästhus längre bort på tomten)

"Asså, har ni inte med er en babysitter?" (morsa som tror att vi har tagit med hela hemmet för en enda övernattning i skärgården)

"Asså, har ni inte med er en babywatch?" (tre olika personer som stör sig på att Fina M gick och lade sig tidigt så att Mini fick sova i lugn och ro)

"MIN dotter kunde sitta när hon var i Minis ålder. Det ni!" (vem bryr sig...?)

"Har ni fått sova något?" (flinande morsa som tror att Mini aldrig sover bara för att hon vaknade när morsans 4-åriga son gallskrek på pin tji konstant under gårdagen)

"Asså, guuuuud, vad jag är glad att jag inte har en sån där liten unge längre!" (Skruvad morsa.... Ursäkta? Vad är det för fel med små bebisar?!)

"Men, att ni inte tog med en babywatcher! Det hade vi och det är sååå bra... blablablablablaa...."

Vid den sista kommentaren så sa jag högt under middagen att det nu fick vara nog. Jag tackade för alla tips och oombedda råd jag fått av alla, men att vi gärna tar hand om vår dotter på vårt sätt och frågar om det är något vi undrar över. Jag sa också att jag var lite trött på alla "goda råd" och att jag bara ville njuta ett glas vin och prata strunt.
Det blev helt tyst runt bordet. För JAG hade ju liksom brutit en sån där "regel". Den där som säger att man ska vara artig och tyst och trevlig. Men nu är ju inte jag en sån person. När jag ruttnar så KAN jag inte vara tyst till slut.

Jag kan inte för mitt liv förstå varför folk tror att det är ok att kommentera andras liv konstant. Varför? Och gärna på ett sånt där sätt som gärna är lite nedlåtande. Visst finns det kommentarer ovan som säkert inte är stötande om någon annan säger dem, men de kom från personer som tror att de är lite mer än andra. Sånt blir jag gaaalen på!
Och varför tror en del mammor att andra mammor inte klarar sig utan deras råd? Varför tror de att de är Moder Jord?

Mest sårad blev jag över hon som undrade om vi jobbat länge på att få Mini. Faktiskt. Egentligen borde jag kanske bli glad men frågan ställdes inte av omtanke. Den var enbart av nyfikenhet och det känns bara så otroligt trist. Varför kan man inte bara glädjas åt att vi har fått en liten dotter? Varför måste man veta hur hon kom till? Det är ju ytterst personligt!
Jag förstår faktiskt inte att man ställer en sån fråga. Det är verkligen heldumt.
Därför ljög jag. Jag sa att Mini "bara kommit till".
"Vilken tur ni hade då'ra", blev svaret. Och jag misstänker att hon syftade på vår ålder och fertiliteten men jag orkade bara inte kommentera något så dumt. Så jag var tyst. Det var ändå så skönt att få ljuga hennes nyfikna näsa rätt upp i ansiktet. Hehe.

Men, nu skriver jag mest om det trista som hände på midsommar. Vi HADE faktiskt trevligt också. Jag lovar, hahahaaa! Den mesta tiden gick åt till att ha trevligt och det är ju så otroligt kul att få träffas när man inte ses så ofta.
Nästa år undviker vi dock att fira med de där morsorna som vet bäst... Orka lyssna på deras dravel ett år till liksom!

Nu tar jag sommarlov från bloggandet. Händer det något i syskonverkstan så dyker jag i och för sig upp här igen.

Glad sommar!

KRAM

27 kommentarer:

  1. Ååååh vad fruktansvärt jobbigt & fan va irriterad jag hade blivit & fan för såna morsor & oj så bra att du har stake och mod som sade ifrån!!
    HEJA dig!!
    <3

    SvaraRadera
  2. Du verkar väldigt osäker på din mammaroll och jag hoppas du kommer känna dig säkrare sen.
    Självklart är man varmare i kläderna när man fått sitt andra barn.
    Jag tycker alla kommentarer du skrev här ovan (förutom att mini skulke bäras ut bland fulla människor, jag tycker inte man ska dricka ALLS bland barn, än mindre ha dem i såna miljöer) var helt vanliga och inte elaka på nått sätt utan det känns som om du tar allt väldigt personligt och som påhopp.
    Ta det lugnt. Gör som du känner är bäst för er men se inte ner på alla andra som du gör nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är du helt pantad eller?! Nä, förlåt du är inte pantad, det är DU som är de där morsorna som prackar på oss andra en massa mög som vi inte har bett om!!! Tyst med dig!

      Radera
    2. Haha vilket ordförråd. Nej, jag har aldrig gett andra råd, alla får göra som de tycker. Jag tycker att så länge man följer magkänslan så blir det rätt.
      Jag har heller aldrig fått några råd som jag uppfattar som påhopp eller otrevliga på något sätt.
      Så det var förutfattade meningar, igen.
      ALLA vill inte vara elaka och nedtryckande, kanske dags att se världen ur ett annat perspektiv?

      Radera
    3. Ja, men.... Det här är ju störtkomiskt!
      Det är precis det här jag menar! Människor som har bildat sig en uppfattning om mig och om hur det ska vara och som dyvlar på det på mig helt oombett. Precis det du gör, Jessica. Hahahaaa!

      De som säger åt mig vad jag ska göra och hur jag är, som du, Jessica, det är hos dem som osäkerheten sitter i, inte hos mig.
      Att säga åt andra vad de ska göra baseras ofta på en egen osäkerhet och det ÄR nedlåtande att säga till andra vad de ska göra. Jag är inte helt inkompetent på livet, liksom.

      Så nej, jag är inte ett dugg osäker på min mammaroll, jag ser inte ner på andra, jag tror inte att alla är elaka och de som sa ovanstående kommentarer VAR faktiskt nedlåtande i tonen.

      Nog sagt om det, för jag gissar att det här kommer att kommenteras till dödagar eftersom det blir ett jäkla tyckande hela tiden.
      Mitt liv, mitt barn. Vad andra tycker besparar jag mig liksom.

      Radera
  3. Men herrejösses, vilka morsor! Vad tröttsamt? Förstår folk inte att råd bara önskas när man frågar efter dem. Vilka viktig-pettrar! Tyckte ju gjorde helt rätt som sade ifrån! Tror inte jag heller hade kunnat vara tyst i detta läge. Helt rätt! :)

    Trevlig sommar!
    Kram

    SvaraRadera
  4. men OMG. Asså. Om jag fick/får "råd" brukar jag säga "det avgör jag". Stör mig också något grymt på 2-barnsmorsor, 3-barnsmorsor eller helt enkelt morsor med 1 barn som är liiiiite äldre än mitt. De vet ju också bäst.
    Verkar ju väligt sunt att din kille sov med henne i gäststugan. Mini slipper fyllisar. Vår afton var väldigt städad, B sov i soffan hemma hos värdparet. De andra var lite förskräckta över det iof, för deras ungar rullar tydligen runt en massa. Men som du så vet jag bäst när det gäller min egen unge och inte trilade han ur inte.
    Kram på dig!

    SvaraRadera
  5. Gaaaah för oombedda råd!! Det har inget med "osäkerhet" att göra...!!

    Heja dig som vågar säga ifrån och göra saker på ett sätt som passar er :)

    Kram!!

    SvaraRadera
  6. Ursäkta om jag säger det, [jag är ju själv inte särskilt bildad, men tycker mig ha lite bakom pannbenet]: Det verkar vara ett par jävligt obildade morsor, [och jag tolkar det som att de kanske är ganska välbärgade] som haft turen att träffa en karl med lite pengar och hjärna, sen sitter de där och leker besserwisser...
    Tja, vad sa jag? Jo, just , jag var inte så bildad själv, där av de förutfattade meningarna.

    Jag jublar över ditt sätt att hantera det till slut. Mycket modigt att ställa sig upp och säga som du gjorde. Jag hade gjort EXAKT likadant.
    Jävlar i min låda, vilka dumhuvuden.

    Tack för ordet.

    Kul att ni hade lite trevligt också, förresten.
    Kramar

    SvaraRadera
  7. Vad jobbigt med en massa dumma kommentarer!
    Varför får man aldrig lov att göra som man tycker själv?
    Du är den bästa mamman till Mini!
    Bra att du sa ifrån, det hade nog inte jag fixat tyvärr...

    Ha en trevlig sommar!
    Kram

    SvaraRadera
  8. Sa någon verkligen: "Med en unge så tänker man efter hela tiden och är så noga. Med två så bara kör man på och har allt klart för sig. Det är DÅ man blir morsa!" Ajaj - då är det verkligen helkört för min del... ;-)
    Annars tycker jag är superhärligt att du säger ifrån när du känner dig "påhoppad" - när du inte vill höra mera. Power!
    Men... em del av kommentarerna verkade ganska harmlösa! Försök att inte läsa in för mycket i folks ord... folk pratar så mycket, och menar oftast inget med det.

    SvaraRadera
  9. Åh, fy faaaaan, vad jag inte ser fram emot detta! För det kommer ju att hända mig oxå! Fy fan vad glad jag är att det ÄNTLIGEN kommer att hända mig - eller hur!!! ;-)

    Och det där med råd - eller vad fan det nu är de där morsorna kommer med. Alltså nä, det där ÄR inte välmenande råd när man ger dem på det sättet, en gång för alla!!! Råd ger man till en person som man bryr sin om på riktigt, innan man ger någon ett råd så LYSSNAR man som fan. Riktigt intensivt och intresserad, DÄREFTER kan man ge ett råd! Det som dessa morsor gör är bara för att framhäva sig själv och hur jävla duktiga de (tror) att de är. Det är de som är osäkra som fan och inte hade någon identitet innan de blev MAMMOR (en varelse som är liiiite finare och liiiite bättre än alla andra) och nu måste de upprätthålla sin fasad som MAMMOR så att de inte blir den där lilla, rädda tjejen som inte hade koll på något öht.

    Så det så!

    (är tydligen något hormonig idag och illamåendet har inte ännu kickat in - GUD så skönt det var att kunna kräkas av sig något annat än den senaste måltiden ;-)

    SvaraRadera
  10. Jag gillar inte heller såna besserwisser personer som delar ut råd även om de inte blivit ombedda att göra det.
    Jag tycker om man frågar ge råd och tips, annars håll käften, finare sagt var tyst!
    Det var jättebra att du sa emot dem, jag tror jag skulle ha tappat tålamodet tidigare än du.
    Stora kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har kanske uttryckt mig fel, jag menar inte att du håller käften utan jag menar folk som tjafsar i onödan (men du har säkert förstått :-)). Kram

      Radera
  11. Tack, för ert bifall!

    Ja, det handlar ju inte om att jag sitter med taggarna utåt och ogillar allt och alla så fort de säger något om min familj. Inte alls!
    Det är klart att något praktiskt tips kan vara bra ibland, men när människor jag känner hyfsat, vill lägga sig i och domdera kring hur och vad vi gör i vår familj så blir jag faktiskt skitsur. Och sånt har jag alltid ogillat!
    Det är min fulla övertygelse att alla ska få ha sitt privatliv och få göra som de vill (så länge ingen blir sårad eller skadad, så klart).
    Samtidigt så hade jag sett fram emot att få fira lite midsommar i glada vänners lag och prata om annat än barn, barn, barn. När barnen har lagt sig vill jag kunna sitta och ta ett glas vin och prata om t.ex. framtidsplaner, livet i allmänhet och bara vara lite vuxen. Barnlivet och barnpratet håller jag ändå på med hela dagarna.
    Därför blir det lite extra irriterande när bekanta helt plötsligt slänger ur sig såna där kommentarer. Jag orkar liksom inte lyssna och kanske skulle jag ha sagt ifrån redan från början, men inte i min vildaste fantasi trodde jag att kvinnor kan vara så jäkla fixerade vid barnprat. Jag accepterar så klart att alla är olika, men då måste andra också se när någon inte är så pigg på att få en massa råd eller prata bebisar hela tiden.
    Och framförallt, jag tycker att det är så förbaskat oförskämt att fråga hur en bebis blev till eller om någon försökt få barn länge. Det är såååå att lägga näsan i blöt! Vi berättar om vi vill. Och när vi vill. Och för vem vi vill.

    Tack för alla kommentarer!

    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker du verkar väldigt arrogant. Och en bitterfitta, vilket är konstigt då du ju lyckats bli mamma nu. Tråkigt.

      Radera
    2. Hahahaaa! Ja, efter att äntligen ha lyckats få min lilla familj så är jag ju verkligen bitter....
      Arrogant är det faktiskt aldrig någon som har kallat mig. Du är den första. Jag hoppas innerligt att jag inte är arrogant.
      Intressant att du dömer mig på ett enda inlägg. Eller är jag arrogant i alla mina inlägg månne?
      Visst, lite "överglad" kanske jag är nu när jag äntligen har lyckats få bli mamma, men arrogant tycker jag inte att jag är.

      Hursom, tycker du det så hoppas jag att du slutar läsa min blogg så att du slipper läsa mina arroganta inlägg.

      Radera
    3. Huh... mogen och spännande kommentar från modig anonym :D

      Radera
    4. Arrogant bitterfitta är det sista du är.
      Jag måste säga att jag beundrar ditt tålamod med alla besserwissrar i mammavärlden och de anonyma kommentatorer som tycker sig veta vem du är baserat på ett inlägg.

      Jag skulle inte fixat att vara tyst lika länge som du var under midsommarhelgen. Förmodligen skulle jag exploderat någonstans strax efter den där Blir-morsa-efter-två-barn-kommentaren och sedan dragit därifrån med buller, bång och hela vällingpackningen.
      Och det är en av de stora skillnaderna mellan åtminstone dig och mig - jag har inte tålamodet, storsintheten och klokheten att andas genom sådant. Det har du och det är stort.

      Puss.
      Loba.

      Radera
    5. Tack!! Såååå fina ord!! Varmt tack.

      Kraaam

      Radera
  12. Ursäkta mitt uttryck men vilka idioter det finns. Man ska aldrig sluta att förvånas. Varför frågar man såna frågor. Det är ungefär som att jag ska fråga vilken ställning de hade för att få deras barn.... Vissa saker är privata som man inte frågar av nyfikenhet.
    Sen alla fina råd som man får.... Jag är nog vuxen för att själv kunna fråga om JAG undrar över något, alla behöver inte informera mig om allt.

    Vad bra att du stod på dig!

    Vilken kommentar du har fått av anonym. Du som har skrivit den kommentaren kan inte ha egna barn. Du kan inte veta hur det är att ha kämpat och väntat i många år efter att få bli mamma. Jag tror att vi kämpande mammor oftast är mer pålästa och förberedda för våran nya roll som föräldrar.

    Önskar er en trevlig sommar Wilda!

    SvaraRadera
  13. Det där med andras kommentarer!! Jag är 21 år och ensam med min son på 1,5 år. Vi har det jättebra enligt mig! Bil, nyrenoverad lägenhet, bra ekonomi och nästa år tar jag examen från högskolan. Ändå ska folk lägga sig i o förklara hur jobbigt jag har det som ensamstående o ung! Pratar om hur dålig ekonomi vi har osv. Vad vet dom egentligen? Samma sak med mini, dom vet inte vad som är bäst för er familj! Även om man inte tar åt sig så blir det jobbigt i längden!
    Slå dövörat till;)
    Kram Julia

    SvaraRadera
  14. Uff vad jag hatar sånt! Lyssna verkligen inte och ta inte åt dig alls, folk som håller på sådär mår inte bra och det kan du ju trösta dig med!
    Kram Lo

    SvaraRadera
  15. Oj, hjälp! Jag reagerar och känner att jag är lycklig att mina vänner faktiskt inte gett mig massor av "goda råd", utan agerar klokt hela tiden. Såklart att de hjälper till när man ber om tips och idéer, men att kritisera någon för hur den hanterar sitt barn... Det gör man om man märker att barnet far illa på något sätt, men vad spelar det annars för roll?

    Alla de som reagerat med att du skulle vara bitter eller arrogant eller... - vill ni att andra människor kommenterar allt ni gör? Då tycker jag ni kan skapa bloggar och länka till dem så kanske vi andra kan hjälpa till med att gå in och kritisera allt som skrivs, så kanske ni blir "lyckligare"?!? Win-win-situation.

    För att skippa ironin - jättebra att du står upp för den du är och litar på att du är en bra mamma!

    Kramar!

    SvaraRadera
  16. Herrejösses!! Du är toppen Matilda och inte alls Bitter. ÄVen när jag var mamma (och jag har två :-) kom mängder av oombedda kommentarer från allt och alla. Man får tydligen säga vad som helst till en mamma...

    Och även här på bloggen. SKulle ni som varit så hårda med Matilda verkligen ha sagt så till henne IRL? Till en varm rolig generös och fantastisk mamma?? Varför stödjer vi inte varandra istället? Kramis från mig

    SvaraRadera
  17. Ojojoj, här händer det grejer! Jösses, vilket tålamod du har med både dårarna på festen och den där anonyma muppen. Bra sagt och svarat i alla fall, du är TOPPEN! Jag hade nog kokat över lååångt innan du :-)

    SvaraRadera