Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

tisdag 8 maj 2012

Vädjan om OBD den 26/5

Den 27:e maj är det Mors Dag. Dagen före, den 26/5, är det Ofrivilligt Barnlösas Dag.
Det "bestämde" jag förra året. Då skrev jag i och för sig den 28/5 men 2011 var det dagen före Mors Dag liksom...
Min tanke var väl att vi som inte har barn ska kunna få lite större uppmärksamhet på just det sättet. Dagen blir sammanknuten med Mors Dag med andra ord.
Och, visst, jag kunde ha valt dagen före Fars Dag också, men nu är jag tjej så det blev Mors Dag.
Tänk om den dagen blev lika erkänd som Mors Dag. En dag inskriven i almanackan. En dag då man ärar och hyllar ofrivilligt barnlösas kamp så att de orkar fortsätta. Det vore något, det.

Förra året fick vi till och med lite utrymme i etern! Fina Loba pratade på radio, jag pratade på Rix FM (klippet längst ner).
Men framförallt, så skrev vääääldigt många bloggare ett inlägg med titeln "Ofrivilligt Barnlös" den dagen. I inläggen berättade alla sin historia om hur de har det i sin barnlöshet och hur deras liv ser ut. Googlar man på "Ofrivilligt Barnlös" så hittar man en hel del av våra inlägg (efter alla lite mer offentliga sidor...) och då får folk veta hur det är. De som inte är i vår sits får veta.

Jag vill så gärna att "Ofrivilligt Barnlösas Dag" får leva vidare. Jag vill verkligen hylla alla som kämpar eller har kämpat. Jag vill uppmärksamma att det inte är så förbaskat lätt att bli gravid. Det är ett lotteri och jag vill få ut information om att man ska värna om sin fertilitet så länge den finns. Om den finns.
Det är viktiga grejer. Alla kvinnor borde i tidig ålder be om att ta ett test för sitt AMH-värde t.ex.. Många säger att det inte är tillförlitligt, men det struntar jag i. Är värdet för lågt så har man ingen äggreserv. Är värdet högt så är det i alla fall inte äggreserven det är fel på om man inte blir gravid. För, tänka sig, det är inte många tjejer som vet att man kan hamna i klimakteriet redan i mycket ung ålder.
Men det är bara ett exempel, så klart. Jag vill helt enkelt uppmärksamma ofrivilligt barnlösas situation, inte "fira" vår situation... Bara så att det blir klargjort.

Så i år infaller alltså "vår" dag den 26/5. Själv tänker jag skriva ett inlägg om varför JAG tycker att dagen behövs. Lite mer detaljerat än vad jag har gjort ovan.
Titeln blir "Ofrivilligt Barnlösas Dag".

Det vore kul och fantastiskt om fler hängde på och skrev inlägg med samma titel... Vill ni? Orkar ni? Och orkar ni sprida det vidare?

Snälla?

Kramar till er alla!

7 kommentarer:

  1. Jag tycker det är ett jätte bra initiativ! Självklart kommer jag vara med och uppmärksamma/ sprida detta vidare!

    SvaraRadera
  2. Fast det där med AMH-värdet... Jag undrar om man verkligen kan lita på det, egentligen. För i så fall skulle jag typ inte kunna få barn, ändå har jag ett litet mirakel. Mitt AMH-värde var 0.18 när han blev till för tre år sedan. Och nu låg det på 0.5. Hur kan jag plötsligt ha fått en bättre äggreserv, när jag har blivit 3 år äldre (och är 30+)? Visst, de har bytt labb sedan dess, men ändå??? Någonstans läste jag att man måste se AMH-värdet tillsammans med VUL av äggstockar och FSH och LH, så det är kanske det kvinnor borde göra istället...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, visst är det så. AMH ska man inte helt gå på så självklart bör man även ta andra prover.
      Det som är viktigt är att värna vår fertilitet. När jag växte upp så var det enda det pratades om kondomer och att INTE bli gravid för tidigt... Och det uppmuntrar ju inte direkt till att ens fråga sig om man KAN bli gravid. Det är det viktigaste, tycker jag.

      Kram

      Radera
  3. Ja, det är klart!

    FB väntar jag med lite till, vet inte om jag är redo att outa mig för dem... Eller så rensar jag lite i min blogg och "kommer ut ur garderoben" på riktigt, får se!

    SvaraRadera
  4. Naturligtvis kommer jag uppmärksamma denna dag. Det gjorde jag även förra året. Även i år är jag lika barnlös som förra så ett inlägg på min blogg kommer den dagen och flaggan hissas även i år (dock bara en fasadflagga, men ändå...)

    Kram

    SvaraRadera
  5. Så klart kommer jag uppmärksamma även i år! Ibland griper liksom ödet in och i fjol var det just den dagen som jag tog ägglossningssprutan inför äggdonationen. Sen dess har det blivit tre äggdonationer och i höst är det dags igen.

    Håll ut och ge inte upp. Tillsammans är vi starka! <3

    SvaraRadera