Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

fredag 4 maj 2012

Dags så smått igen

Nu börjar jag nog skriva lite mer frekvent här igen. Anledningen är att vi vill försöka få till ett syskon till Mini.
Eftersom jag måste vara "amningsfri" inför ett sånt försök och även en del annan planering lär behövas göras så är det lika bra att börja skriva om syskonresan redan nu. Allt och inget kan ju hända...

"Varför då utmana ödet igen?", tänker nog många. "Var glad för den lilla, fina Mini ni fått.", kan jag tänka mig att en del tänker.

Jag har en bror. Han är fem år yngre än jag. Hela vår uppväxt har vi stöttat och funnits för varandra. Vi har alltid älskat varandra högt och de gånger vi bråkat kan jag räkna på en hand eller två. Det är många som har kommenterat vår kärleksfulla relation med väldigt positiva ordalag. Jag kan inte tänka mig ett liv utan honom och den glädje jag haft och har tack vare honom. Syskon för mig innebär alltså glädje, trygghet och kärlek. Det vill jag försöka ge Mini. Ett syskon.
Vi har 5 frysta embryos i frysen. De slängs om vi inte använder dem alternativt donerar dem till någon som behöver dem. Men först vill vi ha dem för oss själva med andra ord. Blir det något eller några över så donerar vi dem.

Så syskonförsök it is.
Steg ett är väl att sluta amma med andra ord. Mini fyller 4 månader (eller snarare 16 veckor, för 4 månader blir hon den 20/5, trixigt det där med veckoräknandet...) på fredag nästa vecka. Jag har ingen intention att sluta amma redan men i sommar, kanske i juli, i alla fall. Lite hänger väl på hur det går med introduktionen av smakportioner och hur väl hon fortsätter att acceptera mjölkersättningen hon får nu. Hon får bestämma i grund och botten helt enkelt, men förhoppningen är att allt fungerar och att jag inte ammar mer i slutet på juli.
Med den intentionen borde vi kunna påbörja ett nytt försök i slutet på september kanske. Om nu mensen kommer som den ska.... Och fäster embryot så blir det syskon i juni/juli nästa år. Då blir det full rulle här hemma gissar jag.

Och sätter vi in ett embryo eller två? Det är frågan det. Fina M vill bara att vi sätter in ett. Han vill INTE öka risken för tvillingar. Samtidigt så vill jag sätta in två embryon eftersom det ökar chansen till graviditet överhuvudtaget. Det får helt enkelt diskuteras över sommaren.
Undrar hur alla andra resonerar? Någon som vill dela med sig av hur ni tänkte/tänker kring ett eller två embryon vid insättningen?

Så var vi igång igen då...

KRAM

14 kommentarer:

  1. Alltså. Vi satte in två embryon på båda våra IVF:er och uppenbarligen var det bara ett som fäste på andra försöker så jag skulle alltid sätta tillbaka två om man får chansen. Även om chansen (som jag ser det) för tvillingar är större så ökar man ju också chansen att få något som fäster öht. Så det skulle vara mitt "tips". Men visst, två små bäbisar och ett lite äldre barn det kräver sitt tålamod kan jag tro. Men samtidigt. Man vill ju ha syskon.

    Vi har inget i frysen så ska vi försöka få till syskon så är det på IVF-er igen. Halleluja!! Och jag ville ha tre barn. Bra på att spruta sig blir man..

    SvaraRadera
  2. Vad glad jag är!! Det är underbart!!
    Jag skulle sätta in definitivt två om det går. Chansen att båda fäster sig och stannar kvar är inte stor, se vårt exempel, båda fäste, men bara ett stannade.
    Däremot chansen att det blir en graviditet och en bebis ökar med två embryon.
    Åh, vad jag håller tummarna för er! Heja, heja för ett syskon :-)!
    Kramar

    SvaraRadera
  3. Härligt! Stort lycka till framöver - tror det är klokt att tänka tätt mellan barnen för dig.

    De embryon du har frusna har hög chans att ge en graviditet, inte minst som Mini finns. Så risken för tvillingar blir förhållandevis hög.

    Jag skulle rekommendera att titta igenom siffrorna för för tidig förlossning för singelgraviditeter kontra tvillingar. Det är ungefär 50% risk för en förtidig förlossning med tvillingar och rädslan för att förlora barnen under graviditeten är inte kul för den som får uppleva hotande förtidsbörd. Dessutom är det inte kul att få en jobbig graviditet om man redan har ett barn som behövs ens uppmärksamhet och energi.

    Så jag skulle aldrig i livet återfört två utifrån min första graviditet. Men du hade en annan upplevelse och hade en kropp som tålde graviditeten bättre och du hade ingen hotande förtidsbörd, så din situation är en annan än min. Du har också mer kostnader per försök.

    Kram!
    /Johanna

    SvaraRadera
  4. Åååh, vilka kloka och BRA kommentarer! Tuuusen tack!
    Det är så svårt, så svårt att ta såna här beslut. Innan Mini kändes det som att två embryon var självklart. Att få tvillingar såg jag som en bonus. Men nu... vi är inte redo för tvillingar och en Mini som är 1,5 år. Tror jag i alla fall. Det kanske vi är, men det känns inte så.
    Men, som sagt, två embryon betyder ju långt ifrån att det blir tvillingar!

    Igen, tusen tack!

    KRAM

    SvaraRadera
  5. Fast chansen för tvillingar är rätt hög om du väl blir gravid. Hade det varit med egna embryon från en kvinna i 30-årsåldern hade det varit uppemot 25% risk för tvillingar om det är perfekta embryon. Med äggdonation blir risken för tvillingar högre, eftersom donatorn inte är ofrivilligt barnlös och därigenom har bättre embryon. Hur hög vet jag inte.

    I Sverige sätter man aldrig in två så fina embryon med så bra chans som de du har, utan svenska kliniker sätter bara in två om det är något problem med embryona eller man har många misslyckade försök. Så räkna med runt 1 på 3 eller mer för tvillingar om du blir gravid med två embryon.

    För svenska frysförsök så är chansen att få barn exakt samma med två embryon som med ett embryo. Det handlar om det där med problem med embryona vid två embryon, men också om att sannolikheten för att båda är bra är mycket högre om ett är bra. Så två embryon ger ganska liten skillnad för graviditetschansen.

    Det är egentligen en ekonomisk och tidsmässig fråga skulle jag säga. Det blir med viss risk dyrare och långsammare att ta embryona ett efter ett, men den totala chansen att få barn är lite högre. Om det är svårt att få råd med behandlingarna eller man känner panik att bli gravid genast finns argument för två, för det har chans att ge resultat snabbare för lägre kostnad. Men med högre risk.

    Jag skulle fråga kliniken om deras bedömning för just dig kring chans att bli gravid vid SET vs DET och tvillingrisk vid DET.

    Kram!

    SvaraRadera
  6. Iiiiih nu blev jag alldeles varm i kroppen, vilken spännande resa ni har framför er igen. Kan tänka mig att det finns en helt annan ro i kroppen när man har en go´klimp redan och mår så mycket bättre.
    Ser fram emot att följa din resa.
    Kram till er alla!

    SvaraRadera
  7. Klurig fråga, alla våra 9 gånger har vi satt in 2 embryon. Jag tänker att det är lika bra att göra det så har man större chans. Och tvillingar? Det är ju fantastiskt, jobbigt de första åren men definitivt värt det. Tänk att ha en tvillingsyster.(eller bror) Hur coolt som helst.

    Och bli trebarnsmamma är väl inte så tokigt?

    Oavsett så tycker jag du ska maila kliniken, de kanske har en bra åsikt?

    Kram!

    SvaraRadera
  8. OJ! Vilka bra svar! Tusen tack!
    Nyanserade tankar och urbra synsätt som jag verkligen tänker överväga.
    Ni är fasiken bäst!

    Kram

    SvaraRadera
  9. Fasiken vad härligt!! Vi tänkte lika som ni, vi kämpade med syskon till skruttis. Även ifall det kommer bli 8 år mellan dem så tycker jag det var SÅ värt det.

    Håller tummar att det går på första försöket för er! Kram L

    SvaraRadera
  10. Vad kul med syskonförsök! Vi satte ju, på åttonde återföringen tillbaka två embryon. Detta då vi var desperata helt enkelt. Jag har dock alltid varit livrädd för att få tvillingar så jag blev ju livrädd när det visade sig bo två mirakel i min mage.. MEN, nu kan jag inte tänka mig något annat.
    Graviditeten har ju dock varit allt annat än lätt med sjukskrivning under nästan hela, en väldig oro för förtidsbörd och rädsla för att förlora dom.(var ju inlagd i v23 för att förebygga tidig förlossning, samma v.27-30)
    All sjukhuspersonal tycker jag har haft en jättejobbig graviditet, medans jag inte upplevt det så utan mer varit så otroligt tacksam och glad över att få vara gravid och att vi lyckades. Så, jag skulle göra om det igen vid ev. Syskonförsök, men man ska vara medveten om att det är en riskgraviditet och stor skillnad mot att bära ett barn.

    Ha en skön söndag!
    Kram

    SvaraRadera
  11. Men vad glad jag blir av att se att ni tänker försöka få ett syskon till mini! All lycka till! Varma kramar

    SvaraRadera
  12. Kan du tänka dig att få tvillingar? För det är lite vad jag har tänkt inför valet av antal embryon: Hur många barn kan jag tänka mig att få? Och aldrig ta mer än det, även om chanserna minskar... Samtidigt är frågan om du kan göra fler försök med bara en? Hur många har de fryst ned per strå?

    För att få igång dig igen: Det finns en utmaning hos mig ;-)

    SvaraRadera