Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

måndag 23 maj 2011

Förståelse

Många inlägg ikväll...

Jag funderade en del på det här med vår situation, min och Fina M's, och hur det har påverkat oss så mycket de senaste åren. Och förändrat oss.
Jag har alltid varit väldigt utåtriktad men det har ändrats ganska drastiskt i och med barnlösheten och allt kämpande. Jag är väldigt asocial numer och tycker att det är jobbigt att träffa människor. Men i helgen insåg jag att så är det inte alls. Jag har bara dragit mig undan från mina vänner, inte människor i allmänhet.
I helgen träffade jag människor som vet och förstår eftersom de är i en liknande situation som vi är i. Då kan jag slappna av och vara mig själv igen och det är så otroligt förlösande!
Med mina vänner (och kanske främst bekanta) som jag alltid känt så är jag ständigt på min vakt. Det är nämligen de som känner mig och som tror att det är ok att fråga om inte vi ska "skaffa" barn snart eller hur det går med familjeutökningen. Jag vet att de bara frågar i all välmening, men det skär djupt i mitt hjärta och min själ varje gång. Kampen för att få bli med barn är så tung och svår att hantera att minsta motstånd trycker ner mig i marken en decimeter och det blir ännu svårare att gå framåt.
Därför har jag dragit mig undan trots att jag egentligen inte vill det.
Min största önskan är att alla jag känner kan gräva fram sin innersta empati och bara för en stund känna efter hur det kan vara när alla ens drömmar inte finns kvar, hoppet tagit slut och allt man gör är att bara finnas och undra vad meningen med livet är. Dag ut och dag in. Samtidigt som det inte går att sluta försöka uppnå sina drömmar.
Det är min dröm. Att alla kunde förstå hur det kan vara.
Nu vet jag att det är jättesvårt att förstå hur det är för aldrig i min vildaste fantasi trodde jag att det skulle vara så här hemskt och jobbigt. Aldrig. För när vi började planera in barn så hade jag inte en tanke på att det inte skulle gå. Jag hade ju skyddat mig noga hela livet, precis som man ska. Och nu skulle jag sluta med det för att få barn, precis som man ska.
Tänk att jag skulle tillhöra de där 10-15% som drabbas av ofrivillig barnlöshet. Jag. Jag är ju så vanlig. Jag är precis som alla andra och ändå blev det så här. Helkonstigt är det.

Men någonstans, innerst inne i min trötta kropp så kommer jag tillbaka. Jag har förstått att om andra ska förstå så kan jag inte fortsätta att dra mig undan. Nu har jag lyckats bli gravid och kanske blir det en bebis till slut. Det SKA det bli.
Men oavsett om det blir så eller inte så har jag precis lovat mig själv att jag ska berätta för fler av mina vänner om vår kamp. En i taget. Jag vill att de ska förstå. Jag vill vara "vi" igen med mina vänner, fullt ut, och det ska vi bli med hjälp av lite förståelse.

Skönt med beslut. Nu ska jag bara få med polarna på banan också. ;o)


Kram

10 kommentarer:

  1. Bra sagt! Hemligheten är tung att bära. Med dem som vet bågar man vara sig själv mer. Det är underbart!

    SvaraRadera
  2. Förstår dig precis.Min C har inga barn och är yngre än mig. jag har barn sedan tidigare. Behöver jag säga hur många gånger vi får frågan om han har barn och hur ledsen han blir för den frågan - trots i all välmening....

    Tror ditt beslut om att berätta inte alls är fel, det känns bara så utlämnande.. Kram och jag håller tummarna för torsdag :-)

    SvaraRadera
  3. Vilket viktigt och välformulerat inlägg det här är. Du sätter fingret på så väldigt många aspekter av de sociala och känslomässiga bitarna av barnlösheten.

    För mig och oss har det varit viktigt att berätta och den öppenheten har verkligen betalat sig. Så jag vill gratulera dig till ditt beslut som är och kommer att bli både modigt, tufft, svårt och väldigt förlösande.

    Kram!

    SvaraRadera
  4. Hej fina du=)
    Du har en award & hämta inne hos mig=)
    Kram ♥

    SvaraRadera
  5. Tack, fina ni!
    Ja, jag tycker att det är lite oförskämt när folk frågar hur det går med "bebisverkstan". Det är ju faktiskt jätteprivat! Och när man misslyckats och är skör eller fått ett missfall i handen på toaletten någon dag innan, ja, då finner man sig inte. Det finns inget bra svar utan istället så blir det där mentala öppna såret bara fyllt med salt av såna kommentarer.
    Strax innan vi fick se vårt plus på stickan så kände jag mig mentalt starkare. Nu känns det som att jag kan möta oförståelsen med förklaringar och "svar på tal".
    Jag tycker också att gemene mam fokuserar så mycket på det rent tekniska eller medicinska. Den tyngsta biten, den mentala, glöms liksom bort. För mig är det viktigare att folk förstår det för först då kan empatin lysa med sin närvaro istället. Det gillar jag. Den är viktigast av allt näst efter kärlek.

    Kram till er!

    SvaraRadera
  6. Jag gjorde precis som du och drog mig undan. Orkade inte träffa någon inte ens de närmaste. Tyckte att allt var personliga förolämpningar.

    Nu när jag är på andra sidan finns oförklarligt alla mina vänner kvar. De har fått en otrolgit stor plats i mitt liv igen, och jag älskar dem så mycket. Ofta är jag förvånad över att vår vänskap stått pall för min asocialitet. Jag tror att de fattade mycket mer än vad jag trodde.

    SvaraRadera
  7. Skönt att höra, Kattmamman. Jag tror att man kan komma varandra närmare genom att berätta. Som du säger, många förstår nog mer än jag vill inse. Annars skulle de inte låta mig dra mig undan t.ex..

    Tack för all support!! Ni är helt fantastiska allihop!

    Kram

    SvaraRadera
  8. Ojoj vad jag känner igen mig på pricken. Nu har jag berättat för de flesta bekanta men hur jag än försöker förklara är det svårt att känna att de förstår. Tyvärr drar sig vissa nästan undan, som om man är ett "icke-par" utan barn. Man kan lugnt säga att jag numera är en helt annan person innan detta helvete började. Som om någon obarmhärtigt skalat av en skyddande hud av hopp och framtidsdrömmar.

    Kram

    SvaraRadera
  9. Usch vilken neggokommentar jag skrev. Det finns säkert vänner som visst kan förstå och stötta. Har några få av den kalibern. Vi har försökt så länge efter att vi först berättade. Då trodde jag i min enfald att bara man väl drog i med ivf så skulle barnet komma rätt snabbt. Såhär x antal år senare vill jag bara skrika rakt ut när någon frågar mig "om jag hört talas om Dr Nie som gjorde hennes kollegas syster gravid" osv osv.

    SvaraRadera
  10. Hahaa! Så neggo var den ju inte! Det ÄR svårt att få folk att förstå. Man ruttnar ibland...

    Kraaaam!

    SvaraRadera