Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

torsdag 17 februari 2011

Kvitter

Ok, vi har inte heller tänk på det men ändå... Jag kan ju tycka att en klinik vill ha vår blodgrupp och RH-värde i registret. Varken Carl von Linné-kliniken eller AVA i Åbo har det. Lite underligt eftersom andra kliniker tycker att detta kan vara viktigt. Så nu försöker vi få en remiss till provtagning och alla vet ju hur enkelt det är i husläkarbranschen...
Jag pratade med en sköterska som ville boka in en tid hos en läkare och också undrade varför vi vill veta vår blodgrupp. Då ruttnade jag.
Alla mina utländska vänner ser det som en självklarhet att man vet sånt. I f-ing j-la Svedala ska man förklara sig för ett sånt. Tydligen. Så jag gjorde det. Sen fick jag prata med en läkare. Hon sa att såna prover är trixiga. Varför?
- Jo, ni (jag och M) får betala dem själva förstår du.
- Jasså, det verkar inte så trixigt. Pengar är det enda vi har jämfört med att ha barn, sa jag.
- Ja, jo, men jag har ingen aaaning om vad det kostar. Då måste jag fråga labbet.
- Gör det då, svarade jag torrt.
Paus
- De vet inte heller vad det kostar. De måste leta reda på någon ansvarig på centrallabbet.
- Jaha, då hör ni av er då? (NÅGOT vill jag faktiskt ha ut av mina surt betalade skattepengar)
- Ja, men nu ser jag att du har en annan husläkare i kommunen XX.
- Där bodde jag för hundra år sedan. Kan du vara så snäll att ändra det? Jag bor ju här nu.
- Nej, det kan jag inte. Då måste du komma hit och skriva på.
- Ni kan väl skicka ett papper?
- Nej
- Märkligt när mänskligheten kan flyga till månen. Jag får väl vänta tills jag blir sjuk då...
- Ja, så är det, hihi.
- Tack för hjälpen som inte blev något då.
- Det var så lite så, kvitter, kvitter.
- Ja, det var det. Hej då! Kvitter.

Kram

14 kommentarer:

  1. Kolla med en privat mvc. De kanske kan hjälpa lite lättare? De har väl redan en prislapp på allt?

    SvaraRadera
  2. Det här förstår jag inte alls. Jag var ju uppe på Sahlgrenska KK för att ta bort mitt myom i september - hon klämmer mig på lite blod för att kolla blodvärde osv. Jag kan inbilla mig, men har absolut för mig att hon då oxå sa "du har blodgrupp XX" (xx inte för att det är hemligt utan för att jag inte för mitt liv kan komma på vad hon sa att det var)

    Vad betyder förresten RH-värde, är det när man är RH+ eller Rh-?

    Lycka till!

    SvaraRadera
  3. gå till er närmaste blodgivarcentral (eller vad fasen det heter) och säg att du vill bli blodgivare. Du får fyllai lite papper förste gången och så tar de blodprov på dig, kollar HB, rh-faktorm, blodsjd, hela skitet - berätta bara inte i vilket syfte du är där. För första gången får man inte lämna ngt blod och sen när du fått alla svar och blivit ok:ad så går du inte dit och lämnar (eftersom du i nuläget behöver ditt blod själv, sen efter allt gjort är det givetvis bra att lämna blod och allt det där)

    SvaraRadera
  4. Tack!!
    Nu ska vi bli blodgivare!!!!

    Kraaaaam

    SvaraRadera
  5. instämmer med jenny maria - bli blodgivare! jag har lämnat både blod o plasma long time ago och det är perfekt sätt att få veta blodtyp, HB mm. o sen kan du ju göra en god gärning när du kan dela med dig av blodet. för kvinnor är det förresten skonsammare att lämna blodplasma eftersom du då får tillbaka röda blodkropparna.

    SvaraRadera
  6. Som M sa, det här är ju bisarrt!
    Vi har ringt runt halva stan nu och det slutar med att vi går och "lurar" Blodgivarcentralen. Det känns inte så bra.
    Självklart tänker jag "ge tillbaka" mitt lurendrejeri i form av att bli blodgivare när jag kan igen, men att man ska göra så för att få reda på sin blodgrupp är ju helt skruvat!
    Och husläkare har jag ingen som helst tilltro till längre för jag har aldrig träffat någon som haft huvudet på skaft. Spån.

    Undrar om det är mensdags snart? Känner mig lite hetsig.... ;o)

    Tackar för hjälpen!

    Kram

    SvaraRadera
  7. Jag hade ett obligatoriskt första möte i Polen och tog blodgrupp i samband med det. Min läkare var helt chockad att ingen tagit det - för det finns trots allt en mindre risk för blodförlust särskilt i samband med ÄP. Att göra 4 ggr ÄP utan att veta min blodgrupp var enligt henne helt oansvarigt eftersom man då inte kunde veta vad man skulle trycka i mig om jag började blöda. Ett rätt bra argument kan tyckas... men jag tog inte provet i Sverige.

    SvaraRadera
  8. Men jisses! Vilket kattbajs.

    De flesta tar inte de har proverna utan man får dom när man börjar närma sig förlossning tror jag. Tydligen så tar man också om de här proverna inför varje graviditet eftersom blodet ändrar sig också ibland. i tog RH-proverna när vi var gravida med Leia men tog om dom när vi var gravida med Linnea. Då ingår det ju. Varför inte liksom. Jävla idioter. De borde svälja sina egna huvuden och byta kropp. De jobbar i vården= betyder att hjälpa folk!

    Kram och skönt det löser sig ändå! :)

    SvaraRadera
  9. Precis, FC! Jag har faktiskt haft diskussioner (för länge sedan) med flera av mina utländska vänner och alla tycker att det är helmärkligt att jag inte visste min blodgrupp. För flera av dem så är det en självklarhet att veta, om inte annat så just när man får sjukvård. Enligt dem så är det något av det första man ger i information om man går till läkaren där de ska utföra någon form av ingrepp i ens kropp.

    LadyBond, ja det där med att hjälpa blev knasigt helt plötsligt. Här betalar man skatt hela sitt liv och när jag vet om min rättmätiga hjälp så görs det ingenting. Istället ber man mig åka utomlands och betala en drös med pengar till utländska företag. Och när jag gör det så kan inte sjukvården hjälpa mig med ett blodprov. Jag är hänförd!

    Kajalpennan, ja, visst var det? Jag blev lite impad av påhittigheten hos Jenny_Maria! :o)

    Kram

    SvaraRadera
  10. Här i Göteborg kan du gå till MVC och be dem ta provet. Har vänner som gjort det i olika syften. Här måste man ha med en lapp med blodgruppering in till förlossningen så alla gravida måste ta provet, kostnadsfritt! Och det är ingen av mina vänner som har behövt betala trots att de inte har varit gravida.

    Knepigt att det ska vara så olika förutsättningar beroende på var man bor i landet!

    SvaraRadera
  11. Men jeeez... Helt galet! Det var det första jag fick göra när jag träffade min gyn i Paris för typ 8 ar sen och sen dess har jag mitt blodgruppskort i planboken.

    Att det ska vara sa krangligt! Hoppas att det löser sig, och att Riga känns bra.

    SvaraRadera
  12. Helt absurt! Jag blir irriterad bara av att läsa ditt inlägg., förstår då hur det måste ha varit i dina skor!!! Blodgivartipset var genialt. Känns nästan lite Pretty woman över det fast i blod. Ta en sväng förbi vårdcentralen och vifta med resultatet från blodprovet och säg: "Jag är blodgivare nu, kostade inte en spänn" :)

    SvaraRadera