Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

söndag 20 januari 2013

Den där j-vla amningsmaffian

Här kommer ett inlägg som inte på något sätt har med ÄD eller graviditeten att göra.
Det här handlar om något som stör mig något så infernaliskt.
Det är, som vanligt, folk som ammar och som gärna mästrar om det och har åsikter om hur eller vad andra gör. Jag blir f-n galen på det! Så jag vädrar mina åsikter här. Jag måste.

Rent generellt så vet nog de flesta som har följt den här bloggen, att jag tycker att man ska fullkomligt ge blanka den i andras privatliv. Så länge ingen blir skadad förstås.
Det har jag alltid tyckt, men efter att ha slitit med att försöka bli gravid så länge så har nog den känslan och åsikten förstärkts. Nyfikna frågor, "slappna av så ordnar det sig"-kommentarer och annat som rörde mitt innersta privatliv har liksom bidragit.

När nu flera omkring mig har lyckats få sina barn så gör de precis som jag (och de flesta andra), de kämpar med att få flyt i amningen. För en del går det fort att få till det och för andra tar det längre tid. Man googlar, pratar med amningshjälpen och diskuterar med andra.
Men så lyckas någon få till det till slut och då börjar det. Predikningarna om att det minsann går bara man kämpar, ersättning ges för lättvindigt, folk är för bekväma med ersättningen, man ska amma om det går, alla kan amma..blablabla.

Skitsnack. Rent j-vla skitsnack, säger jag bara.

För det första så spelar det ibland ingen roll att man fullkomligt sprutar ur sig mjölk. En del har inte grädde i pattarna. En del har knappt minimjölk. Att det ska vara så förbaskat svårt att förstå.
Hur mycket man än amnar så blir inte bebisen riktigt mätt. Då får man amma dygnet runt nästan. Och då menar jag dygnet runt. Vem blir inte galen av det till slut? Kanske att man VILL ha lite avlastning, socialt liv eller bara slippa att sitta med tuttarna i vädret 23 timmar av dygnets 24?
Det SISTA man vill höra är "kämpar man så går det". Eller "det finns massor av knep".
Precis som om man är dum i huvudet, inte lika duktig och smart som "amningsmamman"och inte försökt allt för att få det att funka.
Dåligt samvete är det sista man vill ha och såna kommentarer är verkligen att sparka på någon som ligger.

För det andra, har man själv överproduktion så är det bara att pumpa ur av bara h-te och ge till Neonatalavdelningen t.ex.. Hjälp till istället för att hacka på hur andra gör. För f-n.

För det tredje, att ge mat och amma samtidigt är också helt individuellt hur man gör. Dels p.g.a. av amningen, dels p.g.a. om barnet gillar maten eller inte. Så ni som tycker att folk matar så "konstigt", sluta hacka på andra som ger ersättning, välling, gröt, puréer, burkmat etc. Man gör som man vill.

För det fjärde, att amma i 6 månader är rekommendation från WHO. Den rekommendationen baseras på, i enkla drag, att tredje världen, d.v.s. urfattiga länder där folk saknar rent vatten och utbildning, blev itutade av bl.a. Nestlé att ersättning var något toppenbra om man inte fick tillräckligt med näring själv. Det blev "fint" att ge ersättning. Problemet var att vattnet man blandade med innehöll kolerabakterier som spreds över till barnen. Nestlé fick dryga böter för detta och man (en massa länder och WHO) arbetade fram rekommendationerna kring amning för att hjälpa föräldrarna i tredje världen.
Så var det i stora drag.
Sverige stod bakom dessa rekommendationer och därför följer man även dessa själv. Ringer du till vilket BVC som helst och frågar dem VARFÖR de rekommenderar 6 månader så kan de garanterat inte svara på det. För en sån undersökning är gjord och ytterst få sköterskor visste anledningen till varför de satt och sa att man ska amma i 6 månader. Ville bara påpeka det.
Nu är det ju så, att i Sverige är vi högutbildade och har rent vatten. Vi kan ta bättre beslut utifrån de grunderna. Vi har helt enkelt mer kunskap kring ersättning, vatten, näringslära och annat. Och ersättning är inte ett gift. Tvärtom.

Så summasumarum, jag blir galen på att höra och läsa om en massa amningsdravel och att man är bekväm och lat om man ger ersättning. Det finns massor av anledningar till att man ger ersättning och ingen annan har med det att göra. Det är ett eget val eller ett gemensamt val inom familjen.
Folk (och därmed också fä) får gärna ha åsikter om att ge ersättning men man ska veta att dessa åsikter kan vara förbaskat störande, nedsättande och göra människor ledsna och arga.
Vill någon trots det vädra sin mening kring hur jag eller andra gör i våra familjer, så ska man veta att man är ute på minerad mark. För det är mitt privatliv ni sitter och har åsikter om och jag skiter ju faktiskt i om ni andra ammar eller inte.

Massor av arga och blaskiga ersättningskramar

24 kommentarer:

  1. Låter helt fruktansvärt det här med andra som lägger sig i hur man efter sina egna omständigheter väljer att göra. Det finns väl inget barn som dött, eller fått men av att få ersättning, utan tvärtom så fungerar det ju och kallas ju ersättning för att det faktiskt KAN ersätta amningen om man behöver eller vill det.

    I mina ögon är amning något oerhört privat och rädslan för att någon skall lägga sig i det känns helt knäckande. Speciellt om man vill, men inte kan. Jag vet inte om jag jag ser det som en trygghet eller om jag är livrädd för tanken på att min svärmor arbetar som barnmorska. Som specialist. Inom vilket område? Jo just amning. Hon åker på "amningskonferenser" i utlandet för att höra det "senaste" inom amning och tar med sig hem och är stöd till andra barnmorskor som skall hjälpa ammande mammor och även hon själv har ju kontakt med mammor som behöver hjälp. Det kommer ju innebära om att OM jag kan amma så kommer hon fixa så jag klarar av det och finnas där som ett stöd. Men samtidigt är jag livrädd för tanken på att ha henne hängande över brösten på mig om jag har stora problem. Det känns oerhört privat.

    Och de som har åsikter om andra har antagligen aldeles för dåligt självförtroende själva så de måste lyfta upp allt de tycker att de själva är bra på och förstår nog själva att de inte är kommentarer som uppskattas. Ändå måste de höja sig själva.

    Kram

    SvaraRadera
  2. Yes! Mkt bra skrivet! Väntar mitt andra barn närsom och kommer försöka amma för jag tycker det är mest praktiskt, men kommer inte tveka att ge ersättning om mitt barn inte blir tillräckligt mätt. Fick också en massa kommentarer när jag kämpade med amningen förra gången. Som nybliven mamma är det sista man behöver-moralkakor och dåligt samvete. Fuck that! Tack för ett sunt och vettigt inlägg!

    SvaraRadera
  3. Fy 17 vad bra skrivet! Precis så upplevde jag det! Jag ville så gärna amma och det slutade med hot om inskrivning och sondmatning trots att jag ammade fr kl 14 till kl 21 var eftermiddag/kväll. Ersättningen räddade oss från inskrivning o Lill-tösen började gå upp i vikt. Att då få höra alla floskler gör en bara ledsen. Nej jag tror verkligen inte att alla kan amma o att det finns massor av skäl till att man väljer att ge ersättning eller längre fram ge viss mat. O så länge man inte skadar nån så ska det respekteras precis som du skriver.

    SvaraRadera
  4. Amning är fantastiskt bra, OM både mor och barn trivs med det!! Vilket man "väljer" är helt och hållet en privatsak! Vill man få tips och hjälp så ska BVC finnas till hands men de ska aldrig pracka på någon detta.

    Men det är ju så, det kommer alltid finnas folk som älskar att trycka med andra, oavsett anledning. Skulle det vara så att det inte går att klanka ned på amningen, så hittar det snabbt något annat.

    Kram

    SvaraRadera
  5. Tack!
    Jag blir bara så redigt besviken ibland och kan verkligen inte förstå att en del kommer med åsikter bara för att få ha åsikter. De kan ju faktiskt fortfarande såra andra.
    Klart att jag tycker att amning är bra! Men man ska få göra som man vill utan att folk tycker så himlans mycket. Eller, tycka kan man ju få göra, men det vore så mycket trevligare om många tänkte till en gång till innan de tycker högt och offentligt.
    Jag säger som Nalle Phu: "En del har bara otur när de tänker."

    Kram

    SvaraRadera
  6. Fantastiskt bra inlägg! Skriver under på vartenda ord!

    /livetsunderverk.wordpress.com

    SvaraRadera
  7. Som vanligt uttrycker du det så jäkla bra. Helt rätt, på varenda punkt!
    /www.bebisfron.wordpress.com

    SvaraRadera
  8. Såååå braaaa skrivet!! Har aldrig kunnat helamma Aron eftersom jag helt enkelt inte haft tillräckligt...han blev inte mätt och var till en början en ledsen liten kille. Men när vi började komplettera med ersättning blev han helnöjd. Men oj, oj,oj...vad tjat man fått höra "alla kan helamma", "det går bara du vill" osv...blev helt knäckt till slut och trodde det var fel på mig. Tillslut slog jag dövörat till, och sa att jag känner mitt barn bäst och vet vad han vill ha för att må bra....och då försvann alla skuldkänslor inför amningen. Blev så trött på vår jäkla ammningsgestapo här :(
    Summan av mitt röriga inlägg är att alla kan inte amma, så sluta tjata och ge mammorna dåligt samvete.

    Ha det så gott fina du, och ta hand om er <3

    SvaraRadera
  9. Jag respekterar andras val och vill absolut inte "bråka" men jag måste rätta när jag ser något som är fel. WHO-koden är inte till för bara u-länder, att ge ersättning till bebisar är inte riskfritt. Det finns barn som blir sjuka pga av detta.
    För det andra så tycker jag att det är sorgligt att bvc inte vet varför man ska amma i 6 mån minst. Det är för att man föds med en "virgin gut" som är väldigt känslig för infektioner (just därför ersättning kan göra barn sjuka). Den mognar vid 6 mån ålder och det är även därför man ska vänta med annan mat tills dess också.

    http://kellymom.com/nutrition/starting-solids/delay-solids/
    http://www.health-e-learning.com/articles/JustOneBottle.pdf

    Hoppas du ite har något emot att jag har skrivit detta på din blogg, det är absolut inget emot dig eller dina val, utan jag har en passion för att sprida korrekt information.
    Ha det bra, jenny

    SvaraRadera
  10. Mina två barn har inte blivit sjuka av ersättning. Inte mina barns vänner heller! Tvivlar på att det kan vara sant...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är inte det här mitt område riktigt, men generellt är jag emot att man hävdar att något inte är farligt pga att det inte skadat en själv eller ens barn. Det är också av den anledningen folk motiverar barnaga och att inte vaccinera sig. "Jag är inte vaccinerad och jag har minsann aldrig fått någon mässling!"

      Att amning är bra för immunsystemet trodde jag var allmänt känt, är dock osäker på huruvida ersättning kan ha negativa effekter om det ges i kombination med bröstmjölk. Har inte lyckats få mitt älskade barn ännu, men vet att väldigt många i min bekantskapskrets inte klarat att helamma, utan fått förlita sig på åtminstone komplettera med ersättning. Tror även att de flesta i Sverige överlever även utan amning, i ett rent och relativt skyddat samhälle som vårt.

      Radera
    2. Det är väldigt ovanligt att inte kunna helamma. De flesta kvinnor har tillräckligt med mjölk för att kunna helamma tvillingar. Men om man bara ammar var tredje timme eller t.ex ger ersättning då och då, då kan det ha en negativ på mjölkproduktionen och man måste fortsätta med ersättning. Det är en ond cirkel. Men om man ammar vid barnets behov och speciellt ofta och länge på kvällar och nätter så är det väldigt sällan att det blir problem.

      Radera
  11. Precis samma om man har en "skrik"/kolik-bebis. Som att man inte mår skit nog ändå över att barnet skriker konstant och känner sig som den uslaste mamman i världen. DÅ ska man dessutom få höra; "men hon är säkert hungrig, om du bär henne så här så skriker dom inte", har du testat sele? Har du testat vagn? Har du verkligen rapat henne ordentligt, du vet bebisar känner av när mamman mår dåligt du måste slappna av så löser det sig, min syrra/moster/kusin/kompis är så himla lugn och trygg så hennes bebis är jättelugn och trygg!... And on and on...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha. Ja, attans vad tjurig jag blev när jag återigen skulle "slappna aaaav..." men lika lite som avslappning fungerade för att växa ut fungerande ägg i de åldrade äggstockarna, fungerade det för att göra att lilla E's mage tålde komjölksprotein. Och inte ens fungerade det för att få igång en ordentlig mjölkproduktion igen efteråt. J-vla avslappning!

      Radera
  12. Fantastiskt bra skrivet! Jag ville inget annat än att helamma, men fick ge upp då sonen bara tappade mer och mer i vikt och var ledsen all vaken tid. Var helt knäck och kände mig som världens sämsta mamma när jag började ge ersättning. Sjukt att jag kände så då sonen mådde så mycket bättre när han blev mätt.
    Tack för ditt inlägg!
    /Camilla

    SvaraRadera
  13. Det är helt okej att ha en egen åsikt om amning men jag reagerar på att det finns helt konkreta fel I ditt inlägg. Du skriver : För det tredje, att ge mat och amma samtidigt är också helt individuellt hur man gör. ..Vill bara säga att det faktist är mycket viktigt tex att amma samtidigt som man introducerar gluten, dvs välling. Sverige är det land I världen som har högst fall av celiaki och det är bla för att man ger så mycket välling till sina barn. Så vad man gör som förälder kan alltså inte enbart vara en privat grej. Och angående WHOs rekommendationer så baserar sej 6 månaders helamningen på forskning gällande barn I både utvecklings och industrialiserade länder. Det är sällan som något annat ämne blivit mera undersökt än sambandet mellan amning och akuta/kroniska sjukdomar. Vi snackar inte om bara astma och exem som är rättså småa åkommor jämfört med diabetes, MS, cancer under barndomen,osv. Och då talar vi inte ens om vilken inverkan det har på mammans hälsa dvs. minskad risk för bröst och ovariecancer för att nämna något. Det är alltså all denna forskning som WHOs rekommendation grundar sej på fast hjulet började rulla av katastfoferna I uländerna under 70-talet. Som Jenny kommenterade är det inte helt riskfritt att ge ersättning därför kan det inte enbart vara en privat angelägenhet även om det är ett känsligt och intimt ämne. Synd nog har barnmorskorna så knaper kunskap I ämnet (vanligtvis under 20h under hela studietiden)så att nyblivande föräldar har mera/bättre kunskap. Inte konstigt att man som förälder inte får den hjälp och information som behövs! Men hur man vill göra ligger givetvis hos föräldrarna och deras val skall accepteras.

    SvaraRadera
  14. Hej!
    Fantastiskt bra skrivet!
    Jag är nu efter 3 års kämpande äntligen gravid i vecka 13. Jag har alltid varit orolig för det här med ammning, jag vet att det är bra men känner starkt för att inte amma, kanske ändrar det sig med tiden. Men jag vågar inte ens nämna detta för BM för jag vet att jag kommer att få höra hur bra det är osv.

    SvaraRadera
  15. Klart alla gör som de vill...men att göra viktiga val utan att vara medveten om, eller välja att blunda för eventuella risker...och dessutom föra vidare "felinformationen" tjänar ingen, allra minst barnen något på.
    Det finns många anledningar till att who rekomenderar amning i 6 månader även där det finns rent dricksvatten...

    ...det finns dessutom exempel där amning faktiskt är skillnaden mellan liv och död som tex necrotizing enterocolitis...

    "Formula feeding increases the risk of NEC by
    tenfold compared to infants who are fed
    breastmilk alone." (wikipedia)

    SvaraRadera
  16. Åh vilket bra inlägg! Äntligen någon som vågar säga nåt som väldigt många tycker! :) Jag själv är otroligt trött på att många ska ha sådan åsikter om man ammar eller ger ersättning. Hittade en intressant artikel om amning och WHO:s rekommendationer om amning med:
    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=16771

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enligt tradition så finns det väldigt få läkare som kan någonting om amning, och det syns ju även i den här artikeln. T.ex säger den att många vill sluta amma om de har mjölkstockning, men en läkare borde veta att då ska man amma så mycket som möjligt.
      Artikeln nämner även att ammande mammor inte får sova. Enligt många undersökningar så sover ammande mammor mer än de som ger ersättning.
      Det är klart att man får välja själv i slutändan, men att låtsas om att risker inte finns är ju oansvarigt och gör inte att riskerna försvinner. Om jag stod i valet och kvalet mellan amning och ersättning så skulle jag vilja ha all fakta om både innan jag bestämde, inte lyssna på anekdoter. Tänk om vi gjorde så med allt annat?

      Radera
  17. Jag ÖNSKAR att man någon gång kunde få saklig information. För jag lever med en gnagande misstanke hela tiden om att informationen jag får inte alls är saklig, fast de som ger den själva tror det. Barnmorskor, kommentatorer, vänner, släktingar - alla kommer att hänvisa till vissa risker som inte riktigt är specificerade... som kommer att visa sig sedan fast det inte syns nu. Som att leva med en tickande bomb, dottern kommer på något vis bli sjuk för att jag valde bort amningen. Även om hon är frisk nu spelar det ju ingen roll vad jag säger - effekten av det har "inte visat sig än". Tack liksom. Jättemycket.

    Så sjukvården kommer att säga att det hade varit bra om jag kunnat amma men nu går det här bra också. Vaddå? Hur ska jag tolka det? Inte på något annat vis än att jag på något vis gjort fel. Ja, JAG är ursäktad förstås. Jag försökte ju. Jag var ensam och jag hann inte äta och producerade dåligt när barnet skrek och skrek. Det är klart att jag inte fixade det, även om jag borde sökt mer hjälp (Vågar jag säga att jag inte orkade för att jag verkligen inte orkade se ögon fästa på mig för att få mig att försöka ännu ett tag? Som skulle säga att det jag inte ville höra - att ersättning kanske är farligt, hur sant det nu kanske inte är). Då är man ursäktad. Särskilt om man fortsätter delamma så länge det går. Om jag gjort annorlunda hade jag kanske inte varit ursäktad.

    Hur mycket jag än försöker befria mig från det kommer kanske övergången till ersättning alltid plåga mig med dåligt samvete, vetskapen att jag hade kunnat försöka mer - kunnat lyckas om jag orkat. Och det irriterar mig att faktiskt på riktigt se människor stirra på mig när jag flaskar henne offentligt. Och det är inte inbillning, många gånger kommer en annan mamma faktiskt fråga mig något om det (om det är utpumpat eller ersättning - eller varför inte rakt på sak om jag försökte amma eller när vi gick över till flaska...)

    SvaraRadera
  18. Kunde inte skriva det bättre själv!! KRAM till dig//Lila

    SvaraRadera