Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

måndag 14 mars 2011

Försäkringskassans svar

Jäklar i min låda! Nu ni!
Ok, bilden är suddig men klicka på den så ser ni. Svart på vitt. Jag hoppar jämfota och har pussat ner fina M totalt. Han är en utmattad make som kippar efter andan på golvet.



Vi fick ersättning för själva ÄD-behandlingen och för nedfrysning av embryona. Jag försökte även med FET-försöket men eftersom det inte ens påbörjats vid tillfället då jag skickade in ansökan så misstänker jag att det är anledningen till att vi inte fått ersättning för det. Dessutom avser blanketten vi använde, bara ersättning i efterhand. Så nu ska jag nog försöka få ersättning för allt. Notera sista raderna om EUF-fördrag 56 och 57. Jag har ingen aning om vad det är men ska väl googla det ikväll.
Och ersättning för resor, boende, mediciner (som jag köpt i Sverige) och alla andra kringkostnader får vi inte ersättning för. Men just nu gör det inget. Allt känns som en seger.

Fy, fasiken, vad glad jag är!!! Äntligen lite rättvisa. Mina skattepengar har återbärgats. Bitte hos husläkarna kan ta sig i dalen för att hon inte ville ge mig ett litet fjuttig blodgruppsprov, moooahahahaaaa! Här är det big time services (nu låter jag toktuff) och ersättningar som räknas serru, Bitte.
Äkta, redig ersättning vid äggdonation utomlands (EU-land). Det smäller högt, det.

(kuriosa för den oinvigde; Bitte är numera det öknamn jag ger landstinget då och då efter att jag blivit nekad en blodgruppsbestämning av en nitisk läkare vid namnet Bitte.)

Lycka, lycka, lycka!

kram

18 kommentarer:

  1. Vilken seger! Välförtjänt! Kram

    SvaraRadera
  2. Hahaha- "Born uner saturn, cool mamma" har inte sett det förrän nu, kul kul :)

    SvaraRadera
  3. Tack! Det känns faktiskt lite som en upprättelse efter att jag flera gånger känt mig som den lilla "utanförtjejen" på skolgården som inte får vara med och leka någonstans.

    KRAM
    för att du ÄR så cool. :o)

    SvaraRadera
  4. Men så där ja!
    Grattis på er och PILUTTA DIG BITTE!

    SvaraRadera
  5. Vad härligt med kläderna, sånt får en verkligen att må bra och stort grattis med försäkringskassan. Hur har du gjort? Nyfiken om det är nått vi kan söka för Riga? Berätta gärna mera.
    Kram!

    SvaraRadera
  6. Jag skickade in en bifylld blankett som finns att hämta på FK:s hemsida. Den heter något i stil med ersättning i efterhand för vård i annat EU-land, typ.
    Till ansökan bifogade jag journal från CvL och AVA, kvitton i original samt ett brev med hänvisning till FN:s mänskliga rättigheter, WHO, åldersgränser som inte finns lagreglerade, Kammarrätten i Sundsvall samt min situation om att jag sökte hjälp hos landstinget när jag var 38,5 år (d.v.s. hade åldern inne) men blev hänvisad utomlands för att kön är mer än 2 år lång. Jag hävdade mina rättigheter helt enkelt.
    Jag skrev en del om det i en del inlägg som ligger under rubriken "Omvärld" i vänsterkolumnen men här är nog det som har mest info kring det jag skrev om i mitt brev:

    http://ivfdagar.blogspot.com/2010/10/sok-ersattning.html

    Lycka till!

    kram

    SvaraRadera
  7. Vad bra att du fick pengar. Då kan du använda det till nya försök.

    SvaraRadera
  8. Tack så jättemycket! Det är toppen att kunna åka lite snålskjuts på dig.. ;) Nädå, men du har så mycket bra info.
    Kramen!

    SvaraRadera
  9. Ja, precis! Tack, Dina!

    Lilla jag, det är helt ok! Bara kul om det kan hjälpa andra. Tack!

    Kram

    SvaraRadera
  10. Vilken underbar nyhet att få i sin låda en måndagseftermiddag! Helt fantastiskt, grattis!!

    Om jag förstod ditt svar till Lilla jag betyder det alltså att man bara kan få tillbaka pengar om man inte gjort några försök via landstinget här i Sverige, stämmer det?

    KRAM!

    SvaraRadera
  11. Njae, inte riktigt så kanske.
    Gör du försök utomlands antingen före eller efter landstingsförsök så borde det ju gå att få ersättning för dem kan jag ju tycka. Jag skulle t.ex. hänvisa till min rätt att planera familj som jag vill (FN:s konvention om mänskliga rättigheter) och att köerna förhindrar detta. Eller nåt. Typ.
    Men det kan ju vara värt att kolla upp vad EUF-fördrag 56 och 57 är (som de nämner i brevet) också och kanske hänvisa till det?
    Men jag är ingen expert på FK:s regler alls. Jag skrev bara till dem för att jag tyckte att det var lite orättvist att missa min rätt bara för att kötiden var två månader för lång för min del.
    Äsch, jag tycker att man ska prova att söka men vara ganska tydlig och rakt på sak med allt. Och ha alla underlag. 50% chans att man får ersättning är det ju. Provar man inte är det 0% chans...
    Tänk, gör man ÄD genom landstinget så hade det kostat 900 kronor enligt FK (står det i brevet i alla fall). Gissar att det är högkostnadsbeloppet de räknat med... Vilken dröm!

    kram

    SvaraRadera
  12. Jag undrar om många andra par vet om detta. Många fler skulle kunna få barn om de visste om denna möjlighet.

    Jag antar att singlar inte kan utnyttja denna möjlighet eftersom de inte har rätt att få hjälp i Sverige.

    SvaraRadera
  13. Ja du, Dina, det är nog många som inte vet om detta. Jag har fått en hög av mail från tjejer som vill veta mer. Så det är kul att det nu finns lite info i alla fall. Och kanske en liten sporre att få folk att försöka söka i alla fall.
    Nu kan jag inte svara så mycket er än jag redan skrivit här på bloggen eftersom alla har personliga situationer.

    Och så var det det där med singlar. Jättetrist att de inte kan få ersättning! FK ersätter bara sån vård man skulle kunna ha fått hemma och eftersom Sverige inte har några lösningar för singlar så misstänker jag att det blir svårt att få ersättning. Men jag vet ju iofs inte så mycket om det.

    Kram

    SvaraRadera
  14. Jag ropar grattis rakt ut! Så jäkla bra. Blir så glad för er skull, och förhoppningsvis fler som kan få lite av sina skattepengar tillbaka och därmed åtminstone få lite ekonomisk skjuts i det övriga kämpandet. Hurra!!!

    SvaraRadera