Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

fredag 19 november 2010

RD 4

Idag känns det ingenting. Kanske lite, lite, liiite om jag känner efter allt jag orkar. Fan. Tänk om det har gått åt skogen igen? Usch, jag orkar inte ens tänka på det. Har blivit översocial på jobbet och går runt och pratar med allt och alla. Kan bara inte sitta ensam på mitt rum för då spinner tankarna igång och jag får inget gjort.

Igår tryckte jag i mig en chokladbit (med blåbär...från Finland, mums!) och då började jag tänka på det här med mat.
När man är gravid finns det just en del mat man ska undvika, som t.ex. lufttorkad skinka (snyft) och mjuka ostar (snyft).
Livsmedelverket rekommenderar också att man ska skära ner på godis och sötsaker. Det tycker jag är lite lustigt. Med alla E-ämnen och tillsatser som finns i godis och läsk så borde det undvikas helt, precis som skinkan och osten. Vem vill låta tillsatser likväl som listeria och toxoplasma rinna i ådrorna på barnet?
Hur som helst så med tanke på allt vi gjort för att försöka få barn så ska jag härmed också tänka på vad jag stoppar i mig. Även om det blir ett minus. Kan jag gå till en akupunktör och sätta 20 nålar i kroppen så borde jag äta rätt redan innan graviditeten också. Visst, lite godis ibland och lite vin, men absolut en mer balanserad kost än tidigare. Jag har nog trott att jag var förbaskat nyttig men tittar jag i backspegeln så var jag nog inte fullt så nyttig som jag kan eller borde vara.
Viktigt, viktigt, det där med kosten.

Nu ska jag fortsätta att sitta här och känna efter samtidigt som jag ska försöka att göra nytta på jobbet.
Och lunchen ska bli galet nyttig!

Kram

8 kommentarer:

  1. Jag får erkänna att jag faktiskt fullkomligt struntade i matrekommendationerna (förutom alkohol och tobak) Ok jag frossade inte i brieost, men jag åt ett kex eller två när det bjöds. Hade ju dessutom cravings efter Onsalakorv (som man inte ska äta) så du kna ju gissa...
    Dock förstår jag dig helt och hållet! Att du inte vill riskera minsta pytteyttelilla. Du får frossa när bebisen/bebisarna kommit

    SvaraRadera
  2. Åh, vad jobbigt med cravings! Och på snaskig korv också, oj, oj, oj.

    Jag tror nog att jag tänkt så också, att jag ska njuta men så klart vara lite försiktig. Men nu när jag äntligen kommit så långt så är det precis som du säger, jag vill inte riskera något. Om jag kunde skulle jag eliminera varje risk som fanns men det kanske är att överdriva... :o)

    Kram

    SvaraRadera
  3. Men blir det ett plus, då är jag säker på att det är enklare att motstå alla frestelser.

    Var det ett 3 dagars eller ett blast? Var det ett blast, skulle den vara på plats nu om den tagit sig, eller de.. Håller tummarna hårt!

    SvaraRadera
  4. Helt rätt, Kate! Det tror jag också.

    Eftersom det var FET så måste det väl räknas som tredagars? Blastisar (vi har två embryon insatta) räknas det nog inte som. Ett var femcelligt och ett var sjucelligt.

    Kram

    SvaraRadera
  5. Det där med mat löser sig. Vill man eliminera så gör man det och vill man chansa så gör man det. Jga har aldrig vågat chansa eftersom jag vet vad risken har inneburit för mig.Priset har varit för högt.Så jag tycker man ska vara så noga man orkar och klarar av, men låta sig unna med. Man kan ju äta dessa goda ostar till mat tex om osten varit i över hundra grader.

    Så W: gör som du känner, men skotta inte med foglossning *skrattar* eller inte skotta alls.


    FET är det: med eller utan blastocyst. Det kan vara 2-dagars eller 3-dagars eller en blasto.
    FET är ju frozen embryo transfer och har inget med själva tillväxten på embryot att göra.
    Vi har en blastocyst i frysen och det räknas som FET. En blastocyst är ju att embryot har hundra celler.
    En blasto-cyst är ca femdagars. Så FET är FET oavsett vilken tidslängd det är på embryot.

    Hoppas båda fäster!

    SvaraRadera
  6. Hahaa! Jag som gillar att skotta! Men kanske ska undvika det... ;o)

    Jo, FET vet jag ju vad det är men jag tänkte mer på hur det var vid ET också. Vi fick sex embryon varav fem frystes in på dag tre (plock på måndagen och insättning och frys på onsdagen). Ingen hade mer än fyra celler om jag minns rätt. Så vid FET tinas de och sätts in på två-tre dagar. Då hinner de bli ca fem-tiocelliga (däromkring).
    En blastis innehåller ca hundra celler och det hinns det inte med att bli vid en vanlig FET om man inte, som ni, redan hade en blastis redan vid frystillfället. Det var så jag menade.

    Kram

    SvaraRadera
  7. Aha, jag visste ju att du visste och du visste ju att jag visste men jag blev osäker när du blev osäker. Eller du kanske inte var osäker, men jag tyckte att det såg osäkert ut.
    Det du skrev om FET.

    Jag visste inte att det var så.
    Jag trodde man tinade och swoochade in det.
    Undrar hur de gör vid vår FET?

    Tidelidou och kram!

    SvaraRadera
  8. Hahaa! Klart att jag visste att du visste att jag visste! :o)

    Ja, jag undrar lite också när jag tänker på det. För om jag minns rätt så tar de ut frysisen (i vårt fall frysisarna), säg en måndag morgon. Så ska de tinas upp (37 graders värmeskåp hamnar de i till slut) och sen börja dela på sig så att man ser att det fungerar. Det kan ta ett dygn. Om det funkar som det ska så kanske det återförs på eftermiddagen dagen efter. Då har det gått mer än ett dygn.
    I vårt fall så dog ett embryo vid upptiningen och ett nytt togs fram. Då måste ju det få tina upp så pass att man hinner se att det delar på sig. Då kanske det har gått två dygn totalt. Eller så kanske det delar sig så fort att det inte blir mer än drygt ett dygn?
    Jag gissar att det beror en del på kvaliteten på embryona också. En del är snabbare än andra men kan trots det inte vara de som utvecklas bäst. De kan ju t.ex. sluta att utvecklas längre fram.
    Outgrundliga äro embryots vägar....

    Kram

    SvaraRadera