Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

lördag 11 december 2010

Okunskapsåsikter i högklass...

Vi som är barnlösa råkar ju alltid ut för fördomsfulla, oempatiska och obildade människor. Ewa är en av dem. Jag hittade en länk till hennes blogg via DN's artikel.
Hon använder sig av det slitna uttrycket "det är onaturligt" med infertilitetsbehandlingar. Hon menar också på att folk "väljer" mellan karriär och barn. Till sist så säger hon "Jag tycker ändå inte att barn är en rättighet hur mycket man än längtar efter det och jag anser att man ska bekosta det själv."

Varje gång jag hör eller läser sånt så fascineras jag över hur ifantila människor kan vara. Nu ska jag förklara varför det är så.

För det första så är det alla människor rättighet att planera och skaffa familj. Det står inskrivet i FN's sanktioner om mänskliga rättigheter som Sverige stödjer. Så jo, det är alla människors RÄTTIGHET att få skaffa barn om de vill. Ewa's åsikt grundar sig alltså på okunskap. Hon har rätt att ha sin åsikt men hon har inte rätten att döma eller kritisera andra som försöker skaffa familj. Jag tror faktiskt att det t.o.m. är straffbart.

För det andra så är det inte onaturligt med infertilitetsbehandlingar. Det är en del av världens utveckling. Människan är en del av naturen och våra hjärnor har utvecklat något så fantastiskt som IVF-behandlingar med egna eller andras ägg. Sånt får man Nobelpris i medicin för. Medicinens grunder ligger i naturen och dess resurser. Så där har Ewa faktiskt helt fel i sitt tyckande. Det ÄR naturligt med medicinsk behandling även mot infertilitet.

För det tredje så vet hon inte vad hon talar om när hon säger att folk väljer mellan karriär och barn. Det är en otroligt gammal och förlegad myt. Alla som gör IVF:er i Sverige idag är under 40 år (de som är äldre betalar behandlingen ur egen fick utomlands istället där åldersgränserna oftast ligger på 50 år). De flesta som gör karriär gör det när de är under 30 år. Det handlar absolut inte om val. Det handlar om medicin. Infertilitet är klassat som sjukdom och att påstå något annat är förlegat och empatilöst förtal. De facto.

För det fjärde så har alla skattebetalande medborgare i Sverige skyldigheter och rättigheter. Det är ett faktum att fertiliteten minskar med åldern men man blir inte per se infertil när man fyller 40 år. Det är en allmän missuppfattning som bygger även den på ren okunskap. Chanserna att bli gravid MINSKAR då. Generellt. Man kan fortfarande bli gravid. Landstingen erbjuder t.ex. gratis och privat preventivmedelsupplysning för alla upp till 50 års ålder. Motsägelsefullt men så är det. En 40-åring som varit en god medborgare hela sitt liv har faktiskt RÄTT (återigen, se FN's regler om mänskliga rättigheter) att få tillbaka en del av sina skattepengar för medicinsk vård. Precis som en heltidsrökare med kol, en människa som överätit hela sitt liv och fått diabetes typ 2 eller en sönderknarkad kille på gatan. Alla har rätt till vård i Sverige. Därför ska man inte behöva bekosta sin behandling själv så länge det finns MINSTA möjlighet att man faktiskt kan få barn. Om den än må vara 0.01%. För den chansen finns fortfarande och då KAN man rent teoretiskt få barn.

Ewas åsikter är således inget annat än total okunskap och avsaknad av empati för sina medmänniskor. Vidare säger hon följande:

"Jag har ingen som helst aning om hur det är att inte kunna få biologiska barn. Jag kan omöjligt sätta mig in i den plåga som det kan innebära. En längtan som kanske aldrig blir uppfylld. Jag tänker heller inte ge mig in i den delen av debatten. Jag har endast åsikter när det gäller om verkligen alla som vill ha barn ska få barn."..."Om människan inte hade varit nyfiken av sig och hela tiden strävat efter att komma framåt, så hade hon heller inte upptäckt att det går att mixtra med naturens gång. I så fall hade alla ofrivilligt barnlösa förmodligen lidit i tysthet och det hade inte klassats som en sjukdom. Nu kan vi tack vare nyfikenhet donera både sperma och ägg och även embryon! Jag tycker inte om det här. Det är allt utom naturligt."

Vaddå "inte ge mig in i den delen av debatten"? Vad tror hon att det handlar om då? Har man åsikter i ämnet IVF:er och ägg-/embryodonationer så ska man förstå vad det handlar om först. Det går tyvärr inte att undgå. Förresten har hon helt fel när hon skriver "inte kunna få biologiska barn". Alla som gör in vitro-behandlingar får biologiska barn. De som får ägg eller embryon donerade till sig får däremot inte genetiska barn. Återigen denna okunskap i ämnet. Bara en massa lösryckta åsikter. Så vem är hon att ha åsikter i "om verkligen alla som vill ha barn ska få barn."? Är hon Gud allena som ska döma detta? Hon verkar tro det.
Att sedan anse att mänsklighetens nyfikenhet ha förstört mänsklighetens egen utveckling av sin framtid är något av det mest bisarra jag hört komma från en människa. Det Ewa indirekt säger är att vi inte ska vara så nyfikna av oss. Jösses, det kallas viljan att lära sig och viljan att utvecklas. Det är en grundförutsättning för att människan ska kunna överleva. Det är naturligt.

Det enda som är rätt i Ewas inlägg är namnet på det: "Minerad mark". Hon vet mycket väl hur korkad hon är med andra ord. Hur fel hon tänker och hur obildad i ämnet hon är. Hon inleder med att avsäga sig att debattera i ämnet att vara barnlös. Gud, så idiotiskt. Jag finner knappt ord.

Det efterföljande argument som människor med såna här förlegade "åsikter" brukar ha är bl.a. följande: "Jag VISSTE att det skulle komma såna här motkommentarer från barnlösa.", "Jag är ledsen att du inte kan få barn men det här är mina åsikter.", "Du får ha dina åsikter så har jag mina." blablabla... Vad de inte förstår är att det inte handlar om åsikter. Deras "åsikter" bygger på okunskap så de har inga färdigutvecklade åsikter att komma med.

Sorry, Ewa, du har trampat på en mina på din egenminerade mark. Dina "åsikter" är sprängda i småbitar och ingen vill ta dem till sig. Ska du någonsin komma med vettiga argument så får du allt börja plocka ihop delarna och läsa på lite mer. Så knasigt det kan bli.

16 kommentarer:

  1. Jisses.

    Så då behöver Ewa alltså ingen läkarvård då heller?
    Jag menar, den har ju kommit med utvecklingen den med.
    Vilken knäpp tant!

    SvaraRadera
  2. Jag var in på hennes blogg och läste kommentarerna.
    Hon är ju inte genomtänkt alls.
    Hon är ju enbart pinsam och hon gör bort sig själv så in i helvete men hon är för korkad att märka det. Självinsikt noll på kartan.

    SvaraRadera
  3. Bra skrivet och väl genomfört. Verkligen svar på tal. Tack för att du skriver det vi alla tänker men inte kan uttrycka oss framförallt jag som inte har skriftens glöd utan talets...

    SvaraRadera
  4. Idioter finns det överallt... Ibland när jag är rikrigt arg så önskar jag (i hemlighet) att alla såna människor med inskränkta åsikter själva blev drabadde av tex barnlöshet. Eller belv homosexuella, eller födda i fel kön eller flyktingar, u name it. De är så insnöade i sina egna små jävla räkmackeliv att de inte har förmåga att sätta sig in i hur det är att uppleva svårigheter.

    Såna människor borde inte få ha barn - DET är inte naturligt!!!

    SvaraRadera
  5. Jag var också in på Ewas blogg och kan bara hålla med er andra om hennes okunskap, brist på empati och pinsamhet. Varför överhuvudtaget ha en så stark åsikt om något man inte kan något om? Är man inte lyhörd får man inga nya kunskaper och hon verkar vara instängd i sitt eget nötskal.

    Kram från Tabasco

    SvaraRadera
  6. Sådana bakåtsträvare ska ju självklart inte ta mediciner, ta emot blod, färdas fortare än hästtakt, bära kläder av syntetmaterial osv, osv, för det är ju inte "naturligt"! En människa som hon, som försöker motverka utveckling, är inte naturlig!

    Jag är allt annat än barnlös men jag tycker det är en absolut och odiskutabel rättighet att få bilda familj! Självklart ska detta bekostas av samhället (vi skattebetalare), precis som vården av alla välfärdssjukdomar och missbruk gör!

    Okunskap och dumhet är största hoten mot mänskligheten!

    Mycket väl skrivet! Borde publiceras!

    Kram och fortsätt som du gör!

    SvaraRadera
  7. Word! Ni är ju helt bäst på att uttrycka er! Härligt med sånt förbenat bra medhåll. Nu blir jag tokglad!

    TACK!

    kramar, kramar, kramar

    SvaraRadera
  8. Väl skrivet ;) står helt med dina ord.
    Kramiz

    SvaraRadera
  9. Har du läst dagens AB?

    http://mobil.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/familj/article8260753.ab;jsessionid=F8648704FB2ABB53149F85527E3FC779.mobil-www3

    SvaraRadera
  10. Vilken fantastiskt vacker text!!! Spot on!!
    Jag ryser när jag läser den.

    Tusen, tusen tack!!!!

    KRAM

    SvaraRadera
  11. Och får väl tillägga att jag fortfarande inte gillar åldersgränsen som han skriver om. Det jag tycker är vackert är stycket i slutet om det filosofiska perspektivet. Det om mänsklighet, humanitet och oegentliga grunder.
    Snyggt.

    kram

    SvaraRadera
  12. Tack!
    Ja, jag går igång när folk tar fertilitet för givet, som om det är ett val. För det verkar så på en del ibland.

    kram

    SvaraRadera