Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

söndag 21 augusti 2011

Ersättning FK - Vad skrev vi egentligen?

På senare tid har jag fått en del förfrågningar via mail om Riga och om vad vi skrev till Försäkringskassan när vi sökte ersättning. Det går att söka info här på bloggen men sökfunktionen är inte den mest ultimata har jag insett så här kommer lite kortfattad fakta kring vår ansökan till FK i alla fall (Riga får ni allt söka på i bloggen, finns en egen kategori om det i vänsterkolumnen). Och maila får ni självklart fortsätta att göra ändå!! Det är bara jättekul!

Blanketterna hittar ni HÄR.

Vi sökte ersättning i efterhand och jag bifogade praktiskt taget alla kvitton och journaler vi hade plus ett brev som beskrev vår IVF-historia i korta drag med tidsangivelser.
Det vi bifogade var:

- Vårt brev/historia med tidsangivelser och hänvisningar och länkar till:
1) En dom i Kammarrätten i Sundsvall (mål nr 1207-08, bilaga 8) där assisterad befruktning inte kan fastlås endast genom åldern som gräns. Vi bifogade även domen.
2) FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning (http://www.regeringen.se/sb/d/11071/a/123615 , artikel 23, 1b)
3) WHO:s definition av av personer med funktionsnedsättning (http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2003/2003-4-1 , kod b6600 - Funktioner som hänger samman med fertilitet, fastställer följande: "Funktioner som hänger samman med förmåga att producera sädesceller eller äggceller för fortplantning innefattar: funktionsnedsättningar såsom låg fertilitet, sterilitet.").

- Journaler från Carl von Linnékliniken där vi gjort tre IVF:er. I den journalen hade en läkare skrivit att ÄD vore bättre.

- AVA:s faktura/kvitto (original)

- Kontoutdrag från banken på betalningen som visade den aktuella valutakursen.

- Journal från AVA (AVA Finland skrev ut själva behandlingsplanen och av AVA Riga fick vi ett intyg att vi gjort ÄD där för de vill inte skriva ut journaler).

Vad jag faktiskt glömt att bifoga båda gångerna är kopia på högkostnadskort/frikort.
Och jag kan tipsa om att kontakta Föreningen Barnlängtan. De vet massor om just sånt här och är värda varenda krona och lite till, av de 295 kronor det kostar att bli medlem. De har hjälpt mig massor.

När man söker i efterhand så får man inte ersättning för boende och flygbiljett. Med tanke på allt pappersarbete så var vi lite slöa (rent mentalt) för att orka ta tag det i förhand. Så för vår del blev det i efterhand och så såg vi resan som lite semester istället. Vi turistade i några dagar innan insättningen och Riga var faktiskt kul att uppleva.
Vid förhandsbesked tror jag att det är liknande papper man skickar in men gissar att det behövs något papper från AVA med t.ex. prisuppgift på. Sen kan man nog komplettera med eventuella tillkommande utgifter efteråt (som t.ex. nedfrysningsavgiften på ca 350 EUR för man vet ju inte förrän efteråt om det blir ägg till nedfrysning).

Tror att det var allt och jag hoppas att det hjälper en del av er därute.

Glöm inte att söka om ni bestämt er för att göra ÄD inom EU. Får ni inga pengar så får ni ett nej. Det är ledsamt men också allt. Jorden fortsätter att snurra.
Och är ni helt beroende av ersättning från FK för att ens kunna åka iväg, ja, då hoppas jag verkligen att ni söker och ger det ett försök. Ett nej från FK kan vara nog så ledsamt men att aldrig ens söka minskar också chanserna till att lyckas.

Och åker ni till AVA i Riga och i Åbo så ha jag kladdat i gästböckerna där... :o)

Många hoppfulla kramar

2 kommentarer:

  1. Hejhej! Vill berätta att vi är ett par som har varit till Riga och gjort en äggdonation (tyvärr blev det inte något +). Efter att ha läst i din blogg blev vi peppade till att göra en ansökan till Försäkringskassan vi också. OCH vi fick tillbaka drygt 61 000 kronor!! Fatta vad lyckliga vi blev, nu kan vi göra en ny behandling! Detta är tack vare dig, det vill vi att du ska veta WildaMatilda! Din blogg inspirerar på många andra sätt också, alltid så roligt att läsa. Vill bara säga att jag är tacksam... Sara

    SvaraRadera
  2. Skrev fel, Wilda Mathilda, ska det stå.

    SvaraRadera