Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

onsdag 10 augusti 2011

Värden

Trots att vi fått tillbaka pengar för våra utomlandsförsök så har vi fortfarande lagt ut ca 42.000 kronor själva.
Det är pengar för psykolog, båtbiljetter, flygbiljetter, hotell, mat, mediciner, recept, läkarbesök, provtagningar.
Allt det trots att vi har laglig rätt till vård i Sverige.
Samtidigt alstrar vi en medborgare som kommer att generera grym vinst till staten under sin livstid.
Nästa person som säger att IVF:are belastar skattesystemet får en verbal smocka och en stämning på sig för förtal...

Mini är i och för sig ovärderlig. Det duger gott som tröst för mig.

Kram

14 kommentarer:

  1. det är ju helt fantastiskt att ni har fått ersättning från FK även för försök nr 2 - grattis!!! vi skickade in ansökan i början av sommaren och vi fick besked häromveckan om att de antagligen kommer att avslå vår ansökan;( jag fattar ingenting. har bett att få bättre förklaring av handläggaren som nu är på semester. hennes motivering var att vi redan har fått tre försök i sverige som vi har rätt till. det är bara det att alla de tre försöken har vi gjort på privata kliniker och betalat egna dyra pengar för!! behöver hjälp med argument innan hon ringer tillbaka, pls!!

    fantastiskt att du redan är i v 19 o att grav rullar på, härligt!!!

    SvaraRadera
  2. Det är kass..... Men det är ju såååå värt det :-) Grattis till vecka 19, tänk nu är du snart HALVVÄGS!!! Fantastiskt :-) Kram

    SvaraRadera
  3. ja, och eftersom Bambi är helt olaglig så får jag inte en krona tillbaka. Som tur är så kostade han mig bara ca 30 000, det hade ju kunnat rusa iväg. IVF hade jag ju fått stå för själv. :)

    SvaraRadera
  4. Paltkoma, det låter helt vansinnigt! De ska inte ta hänsyn till sånt. De ska för det första följa Socialstyrelsens regler och där står inget om begränsat antal. I vissa landsting får man bara ETT försök och i vissa räknas bara ET som försök (FET räknas alltså inte) så resonerar man som hon gör så håller hon på med diskriminering!
    För det andra har du helt rätt ändå. Privata försök är ju helt irrelevant. De är ju inte landstingsfinansierade. Förresten hade vi gjort tre försök privat innan ÄD!
    Så stå på dig för sjutton gubbar! Hon har faktiskt helt fel!

    Tack båda två!

    Kram

    SvaraRadera
  5. Och vi har varit tvugna att gå den privata vägen... Vårt landsting vill inte satsa på oss, för jag är "för gammal"... Men det anser inte privata läkare i Sverige (42 år), i Norge (45 år) och i Baltikum (49 år)!!!!

    Vi har hittills lagt ut ca 50 000 kr. Ett fjärde försök har just inletts....

    KRAM!!

    SvaraRadera
  6. Yevonde, ja, det där med att singlar inte "får" skaffa barn under kontrollerade former (för det är ju helt ok att vara okontrollerbart packad och sätta på någon på en krogtoalett för att bli gravid liksom...) är helt absurt. Hoppas sååå att lagen ändras!

    Tyvärr så är den lag som finns för oss som "får" skaffa barn ett jäkla samilsurium. FK tolkar hej villt och alla landsting gör som de vill. Gör vi ett IVF-försök privat i Sverige så får vi ingen ersättning men om vi gör den utomlands så får vi ersättning. Ingen läkare vill ställa upp att hjälpa till trots att det vi gör är fullt lagligt. Så egentligen är det bara på pappret det ser fint ut.
    Med det inte sagt att jag inte tycker att singlar ska ha samma rättigheter, för det tycker jag, däremot ska allas våra rättigheter vara en självklarhet.
    Varför göra skillnad på människor och deras livsplanering?
    Hur jäkla svårt ska det vara liksom?

    Kram!

    SvaraRadera
  7. Ulrika, precis! Landstingen sätter upp sina gränser helt baserat på ekonomiska och politiska intressen, inte alls efter det faktum att vi har laglig rätt till vård. Jag blir så jäkla upprörd när jag tänker på det.
    Så drar jag upp min gamla jämförelse: I Sverige har man rätt till gratis preventivmedelsrådgivning upp till dess man är 50 år.
    Snacka om motsägelsefullt när landstingen säger att man är för gammal för IVF när man är 40 år... Suck.

    Kram!

    SvaraRadera
  8. tack för kunnigt svar och peppning, jag ska ladda upp med argument och "stå-på-mig-anamma" tills handläggaren ringer tillbaka. det verkar ju väldigt godtyckligt hur de tolkar lagen.

    kan bara hålla med, även singlar borde få göra ivf-försök i sverige. hela den här "branschen" är full av diskriminerande exempel! samhället skulle aldrig argumentera på samma sätt om det gällde andra sjukdomar. även 80 åringar får ju kostsamma behandlingar då de är sjuka t ex.

    vi har nog lagt ut mer än 200 000 på våra ivf- o äd-försök. såklart det är värt det men det är MYCKET pengar....

    SvaraRadera
  9. Ja, fy tusan! Den här branschen slår bilhandlarbranschen med hästlängder känns det som...

    Kram

    SvaraRadera
  10. Paltkoma, maila mig på johanna.mannung@barnlangtan.com så kan jag göra mitt bästa för att hjälpa dig.

    SvaraRadera
  11. När det gäller singlar borde någon som känner sig j-vligt tuff och beredd på att läsa sjukt mycket juridisk text ansöka till FK och sen överklaga. Även där hjälper jag gärna till, men då måste man vara beredd på att både göra väldigt mycket själv och jag skulle föredra att man läser den här texten först:

    http://inteutanminasikt.wordpress.com/?s=uppenbarhetsrekvisitet

    SvaraRadera
  12. Tack, Johanna!! Du är ovärderlig!

    Kram

    SvaraRadera
  13. Johanna, har mejlat dig. vore fantastiskt med hjälp!

    SvaraRadera
  14. Paltkoma - vilken idioti! Det är ju faktiskt så att man börjar med ivf för att sedan, om det inte fungerar, bli rekommenderad att gå vidare till ÄD av ivf-klinikerna. Jäkla skräpland!

    Johanna - jag försöker nu, som ett sista halmstrå då pengarna tryter efter 12 st egenfinansierade ICSI, med donator och insemination i Danmark. Jag hoppas såklart det lyckas men jag har oddsen emot mig med åldern. Förhållandet är i gungning och jag vet ej hur situationen ser ut framöver, kanske blir jag singel och vad gör jag då? Har inte några spermier till ÄD och får man ersättning för ED? Och som sagt som singel, vet du om någon försökt?

    SvaraRadera