Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

fredag 9 september 2011

"Vårdförbundets läbbiga artikel" eller "Dagen då Åke-Tråk sket i det blå skåpet"

Tänk om IVF:er togs bort?

"Platsbristen får personalen att småljuga för patienterna"

Det här gör mig otroligt nedstämd. Dels för att personal ljuger, men också för att de inte förstår att "småljuga" i deras värld kan innebära en livskatastrof för patienten. Och allra mest blir jag ledsen över att man diskuterar huruvida IVF:er ska stöttas av landstingen. Nej, förresten, jag blir inte ledsen. Jag blir arg.

Om IVF:er nu är en liten del av sjukvårdens utbud (bara att kalla det "utbud" när det är vård finansierad med skattepengar det handlar om...) så är det föga troligt att det med en uteslutning av dessa behandlingar skulle ge en större effekt på platsbristen. För det VET jag. För jag jobbar med kostnadsberäkningar/effekter och effektiviseringar VARJE DAG. Det är mitt jobb så därför tycker jag att Åke Andrén-Sandberg och hans kollegor kan höra av sig till mig, ge mig alla siffror och statistik de har så ska jag räkna på det där åt dem. Gratis. Sen kan de sätta sig ner och diskutera vettigare saker under tiden. Eller vara de läkare de är. Var och en gör det de är bra på.
Sen vill jag också skarpt betona vad Mr Andrén-Sandberg sysslar med för en del av våra skattepengar: Han "utvecklar människor och gör världen lite bättre"
Tänk, som vanligt handlar allt om vad man vill åstadkomma...

Om IVF:er ens är i närheten av att "läggas ner" av något landsting så lovar jag att personligen stämma dem och gå till EU-domstolen. Jag lovar.

Det är sånt här som gör att jag vill påminna alla som är ofrivilligt barnlösa att bli medlemmar i Barnlängtan. Ja, jag VET att jag tjatar men det är viktigt. Utan påverkan på gemensam front så kommer ofrivillig barnlöshet alltid att missförstås. Jag vill påpeka att det FINNS en organisation som kan hjälpa oss och stödjer vi den så ökar våra chanser till hjälp tidigare i livet, vi slipper att kämpa mot försäkringskassor och hävda vår rätt, vi kanske kan få mer hjälp med distansgynekologer, vi kan få till att vi alla har rätt till vård, vi slipper föra vår talan ensamma jämt och, framförallt, vi kanske får en ökad förståelse från vår omgivning.
Ja, jag låter som en hysterisk patriot, men 295 kronor per år är som ett akutbesök (typ) och för det får vi stöd, hjälp och engagemang. För Barnlängtan har gjort MYCKET för oss bara det senaste året. Och man kan vara stödmedlem...
Med deras hjälp och stöd har jag t.ex. fått inspiration och hjälp att författa ansökan till Försäkringskassan som gav mig full ersättning. Det ni!

Och Åke-Tråk kan inte förvänta sig annat än motstånd från mig.

Kram

4 kommentarer:

  1. Hej Wilda Mathilda! Nu blev jag lite nyfiken - vadå för ansökan...? Vadå för full ersättning...? Om du hinner blir jag jätteglad för länk och/eller info!

    SvaraRadera
  2. Vete tusan om mina kontaktuppgifter kom med där... http://mettesfoto.blogg.se

    SvaraRadera
  3. Jag blir ju nästan generad över allt beröm vi får av dig. :)

    Prioriteringsutredningen, som skulle handla om hela biten med prioriteringar i vården, spårade ur totalt 1995. Deras uppgift var att se på helheten, men istället bedrev de ett absurt korståg mot ofriviligt barnlösa. De ville att ofrivillig barnlöshet skulle hamna i en specialprioriteringsgrupp för ofrivilligt barnlösa, personer som är dvärgar utan att man hittat den medicinska orsaken och personer som ville gå i psykoterapi utan att ha en psykisk sjukdom. De som då var ofrivilligt barnlösa, dvärgar eller ville gå i terapi utan att behöva det skulle landstinget sen få behandla lite som de ville.

    Det väckte ett jätteliv och stora delar av debatten kom att handla om deras konstiga idé, som regeringen sågade totalt. Istället fastslog regeringen att ofrivillig barnlöshet ska behandlas och prioriteras som annan vård. Så istället för att handla om de stora prioriteringsfrågorna som rör mycket pengar blev debatten om en promille av sjukvården bara för att de som gjorde utredningen ville exkludera av princip oavsett vilka konsekvenser det fick.

    Så jag håller faktiskt med honom om att prioriteringsutredningen borde sysslat med något vettigare än vad den gjorde och det behöver inte betyda att han är emot IVF.

    Jag har skrivit lite om den under rubriken "Bakgrund" här:
    http://www.barnlangtan.com/landstingen

    SvaraRadera
  4. Hmmm, du har ju faktiskt en poäng där, Johanna. Jag går visst i affekt så fort någon yppar sig, hahahaa! Tur att du har koll i alla fall. :o) och tack för att du uppdaterar oss.

    Mette, det är ersättningen jag fått för ÄD:n utomlands. Man har rätt att få ersättning för den eftersom man betalat för vård som man har rätt till här i Sverige. Du kan läsa allt jag skrivit om det under kategorin (vänsterkolumnen) "Försäkringskassan" här på bloggen.

    Kram!

    SvaraRadera