Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

onsdag 16 november 2011

Flunsan

Kom på en sak från senaste dejten med barnmorskan. Hon frågade om jag ville ta spruta mot influensan. Jag kunde tänka lite på saken och sen komma in när jag vill så får jag sprutan på en gång om jag vill ta den.
Men jag vet inte om jag vill. Vad händer om jag får influensan när jag är gravid? Och den brukar dessutom peaka i januari och då sitter jag hemma och ammar i min ensamhet tillsammans med Mini. Typ.
Jag brukar aldrig få influensan. Däremot brukar Fina M få den. Tänk om han för en gångs skull smittar mig? Är det inte bättre att han får ta sprutan istället?
Självklart frågade jag bm om vad som händer om jag får influensan. Som alltid så fick jag lite flummiga svar om att det inte är så farligt att få influensan som gravid men att alla gravida erbjuds detta. Men till syvende och sist så måste jag bestämma själv. Ja, jo, det förstår jag med... Men det är svårt. Hur gör alla andra egentligen?

Äsch, jag tror jag struntar i den. Det känns inte bra att spruta in ämnen i kroppen som Mini får ta del av.

Kram

9 kommentarer:

  1. Min oro rörde framförallt att barnet skulle smittas eller drabbas. Influensa första månaderna i livet är skitdåligt och antikroppar kommer över till barnet om man vaccinerar sig som gravid, vilket minskar risken för att barnet ska smittas första tiden. Dessutom minskar risken att barnet ska smittas kraftigt om föräldrarna är vaccinerade.

    Utifrån ett riskminimeringsperspektiv valde jag därför att vaccinera mig och tvinga Jimmy att vaccinera sig också.

    http://www.medscinet.se/infpreg/allinfo/allinfo.asp

    SvaraRadera
  2. Tack för input! Jag måste verkligen sätta mig in i det där bättre.

    Kram

    SvaraRadera
  3. Nu har ju inte jag någon bebis i magen men jag skulle inte vilja vaccinera mig och spruta in ämnen som de inte har forskning på hur det drabbar den i magen.
    Min mamma var det första dokumenterade fallet här i stan som hade svininfluensa och jag blev inte smittad även fast vi hade umgåtts innan vi visste. Då hade jag inte tagit vaccin mot det och jag tänker inte göra det i framtiden heller mot några "epedimier". :)
    Alla tycker ju olika och jag tycker att man ska göra det som känns bäst för en själv.. Kroppen klarar av att bekämpa bakterier och virus själv och då bildar man antikroppar mot detta i framtiden tror jag.

    Gör det du tycker känns bäst så att du känner dig nöjd med ditt val, tycker jag! <3

    SvaraRadera
  4. Jag brukar inte heller få influensa och tänker inte vaccinera mig. Risken att det ska "gå illa" är så himla liten. Vill inte heller ta några vaccin om det inte blir absolut nödvändigt medan bebis ligger därinne. Men det är jag det =)

    SvaraRadera
  5. Hmmm, det är svårt det där, men antikroppar mot influensan bildar man ju aldrig riktigt helt fullt ut eftersom influensan förändras hela tiden. Det är därför vaccinet finns.
    Något som innehåller vaccin mot svininfluensan vill jag dock absolut inte ta eftersom man faktiskt sett och konstaterat biverkningarna av det.
    Men å andra sidan så var ju det en variant av influensan... Men den räknas väl inte som säsongsinfluensa (den som kommer varje vinter)?

    Fram och tillbaka går tankarna i alla fall. Jag hinner nog ändra mig några gånger. :o)

    Kram

    SvaraRadera
  6. Jag fick också den frågan sist och frågade såklart vad som skulle hända om jag skulle få flunsan men inte hade tagit sprutan och då sade min BM att hon inte kunde rekomendera sprutan eftersom folk har varit sjuka och ändå fått friska barn i evinnerliga tider.. Men att jag såklart skulle ta den om jag kände mig säkrare då.. såatte. :]

    SvaraRadera
  7. Alltså jag tror inte det är nödvändigt om man är frisk i övrigt. Men man ska veta att man har större risker när man är höggravid, lungorna får mycket mindre plats och får man en rejäl infektion blir det mycket farligare, därför är gravida en riskgrupp. Har man dessutom någon risksjukdom som typ astma är det ännu större risk. Infpreg är ju en superbra sajt att läsa på, det är helt pålitligt det som står. Det är ju helt korrekt att det är farligt för en bebis att få influensa. Det tankesätt som är helt vettigt i vanliga fall (i ett icke-gravid-tillstånd) blir ju inte helt "korrekt" när det handlar om en gravid kvinna och ett precis nyfött barn. Jag menar att, i normala fall är det för en frisk ung människa inte farligt att få influensa, men att man måste tänka på annat sätt när man är gravid/har pyttebebis. Jag säger inte att alla borde vaccinera sig, bara att man borde läsa på ordentligt och tänka efter innan man tar ett beslut.

    Vad är det för konstaterade biverkningar av Pandemrix du tänker på?

    SvaraRadera
  8. Inte inte inte inte inte.

    Min hord av läkare och bm avråder mig å det bestämdaste.

    Det kan sabba min graviditet säger dom.
    De vill inte riskera något nu.
    Kan ju inte vara helt bra att ta då...

    SvaraRadera