Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

torsdag 17 november 2011

Flunsantankar igen

Vad kul med lite kommentarer till mitt förra inlägg om influensavaccinet! Intressant att läsa olika synsätt kring det hela.
Jag har nog tänkt i banorna som vemvet och ruht men ville ändå väga lite, för mig, för- och nackdelar.
Jag tycker att Evelina kom in med ett sunt tankesätt och även Johanna hade en bra tanke bakom. Det är ju faktiskt inte så bra för en liten bebis att få flunsan. Med tanke på att min bästis som har två aktiva dagisbarn (dagis= smitthärdar...) jag hänger med flera gånger i veckan ibland absolut kommer att finnas nära mig och Mini när Mini kommit, så är det t.ex. en av aspekterna jag lägger in när jag funderar kring om jag ska ta sprutan eller inte. Risken för att hon är en smittohärd är ju ganska stor...
Nu är det alltså inte svininfluensavaccinet, Pandemrix, jag funderar kring utan årets vaccin mot årets influensa. Men, för sakens skull eftersom jag nämnde det, så är det sambandet mellan narkolepsi och Pandemrix jag funderade kring. Fast det spelar ingen roll, jag har redan tagit Pandemrix när det kom. Då var jag inte gravid men hade jag varit det så hade jag kanske tänkt helt annorlunda.
Gravida ÄR ju de facto en riskgrupp och även deras bebisar, så att barnmorskor och läkare bestämt säger ifrån att man ska ta sprutan tycker jag låter lite märkligt. Det ska vara upp till mamman att bestämma (även om det är svårt) utifrån saklig information tycker jag. Jag vill veta vad det finns för risker med att ta den men även vad det finns för risker med att INTE ta den. På vilket sätt kan en influensaspruta riskera min graviditet? Jag hittar ingen info kring det och vill gärna ha det om det finns.
Om jag inte tar vaccinet riskerar jag men även Mini, att få influensan. För mig är den inte lika farlig som den är för Mini. Därför kanske jag tar sprutan även om jag varit inne på spåret att inte ta den. Det är svårt, tycker jag. För jag VILL ju göra det som känns bäst i maggropen liksom.
På vilket sätt kan vaccinet påverka Mini eller min graviditet på ett negativt sätt? Någon som vet? Och innehåller årets vaccin även svininfluensavaccinet (som det gjorde 2010-2011)?

Tankemaskineriet snurrar...

Kram

11 kommentarer:

  1. Hej! Jag har vaccinerat mig. Tänkte inte det först men sen fick jag reda på att om man får influensa så blir den mycket värre då man e gravid. Detta drabbar även barnet i magen som har det ännu mycket jobbigare att hantera sjukdomen och det medför stora risker. Sen hör det även till saken att jag ska åka till Vietnam på semester och det är ju från de trakterna influensan kommer så jag ville verkligen inte riskera att bli sjuk där. Lycka till med vad du än väljer. Finns nog som sagt inget rätt eller fel. Man måste göra det som känns bäst för en själ. Lycka till! //K

    SvaraRadera
  2. http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Influensa/Vaccination-mot-influensa/

    SvaraRadera
  3. Aaah! Tack!
    Sjutton, varför får jag inte upp den länken efter allt eget sökande?
    Hursom, det här låter ju som en bra sak för min del eftersom jag vaccinerade mig då:

    "Om du vaccinerade dig med Pandemrix mot svininfluensa under pandemin 2009/2010 och inte har någon komplicerande kronisk sjukdom, har du ett gott skydd mot denna influensatyp även i år. Socialstyrelsen rekommenderar därför vaccin till dig som är gravid och inte vaccinerade dig med Pandemrix 2009 /2010."

    Och här får jag svar på min fråga om vaccinet påverkar graviditeten negativt:

    "Vaccinet är inte skadligt vare sig för fostret eller för dig som är gravid, oavsett när i graviditeten du vaccinerar dig."

    Nu känns det bättre. Jag ska inte göra det här till världens största grej nu... Får känna efter lite till bara.

    Tusen tack för era tankar, länkar och åsikter!

    Kram

    SvaraRadera
  4. Såg att du hade fått en länk om vaccinet. Jag är vanligtvis emot all typ av vaccinationer mot "lindrigare" saker, som influensa. Förstår inte meningen med det då jag är fullt frisk. Jag vaccinerade mig faktiskt inte mot svininfluensan heller, men då var det för att man visste så lite om vaccinet, ett beslut som nu i efterhand känns bra med tanke på allt som stått i media. MEN, som gravid under två vintrar har jag faktiskt vaccinerat mig mot influensan både förra vintern och denna vinter. Jag vill skydda mitt framtida barn mot att bli sjuk. Hade jag däremot vaccinerat mig mot svininfluensan första gången så hade jag nog inte vaccinerat mig nu, då det inte anses nödvändigt.

    Det var mina funderingar kring det hela, lycka till och gör det som känns bäst för dig! =)

    SvaraRadera
  5. Hej!

    Jag är oxå gravid och har gjort ivf med all den oro den innebär. Jag har fått info från min barnmorska att i och med att jag vaccinerade mig med pandemrix hösten 2009 så behöver jag inte ta detta vaccinet i och med att jag då har ett skydd. Hon sade att om jag inte hade tagit vaccin tidigare så skulle hon rekommenderat mig att ta i år eftersom ovaccinerade gravida tillhör riskgruppen.
    men det kanske är olika i olika landsting. Tips är att kolla upp på landstingets hemsida.
    Lycka till i framtiden! MVH T

    SvaraRadera
  6. Hej igen! Läste ditt svar och tolkade precis som du, dvs att jag inte behövde vaccinera mig mot årets influensa då jag tog svininfluensan 2010. Men då jag nämnde detta för vaccinationscentralen samt för min BM så sa de att det bara gällde svininfluensadelen. Årsinfluensavaccinet innehåller ju även två andra influensatyper som man bör vaccinera sig mot (och då får man oavsett "svinvaccinet" på köpet även om man redan blivit vaccinerad mot detta tidigare). Lurigt det där men så var det visst. :) Kattis

    SvaraRadera
  7. Antar att du vill ha svar från mig?

    Jag ska kolla det med mina läkare.
    Jag lyssnade inte så noga då.
    Jag var ganska ointresserad av varför just då.
    Hade massa annat i tankarna då-när jag bar Linnea. Var så mycket annat.
    Har nytt besök på tisdag.

    Återkommer.

    Kram

    SvaraRadera
  8. Åh, gärna! Jag vill ha så mycket info jag kan få!

    Fast nu, efter RUL, så känns allt bara jobbigt...

    Tack allihop för input!

    KRAM

    SvaraRadera
  9. Förlåt mig, jag förstod faktiskt att det var det sambandet du menade.. Jag är bara lite provokativ :) Titta den här länken tex:

    http://dinamediciner.se/nyheter/svininfluensa-kan-oka-risk-narkolepsi

    Och angående RUL... Jag förstår din oro, och i detta nu lär du fått bättre svar! det är bara bra att det upptäcks så man kan följa det. Förstår oron, men det här kommer man kolla och följa! Kramar!

    SvaraRadera
  10. Hihihi! Var provokativ du. :o)

    Tack så otroligt mycket för omtanke och dina tankar!

    KRAM

    SvaraRadera
  11. Intressanta tankar och åsikter. Jag läste precis den info på Vårdguiden, och bestämde mig för att inte ta årets vaccin eftersom jag tog svininfluensavaccinet 2009. Min bm har inte sagt ett ljud om det och jag har inte heller tänkt på att fråga. Undrar just vad hon skulle säga... Fast nu har jag ju tagit ett beslut...

    SvaraRadera