Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

onsdag 25 januari 2012

Det knallar på

Vi fortsätter att njuta allt vi orkar. Men nu kommer en sån där äckelhistoria som jag bara skulle kräkas på att höra förut. Förbannade morsor som ska prata detaljer liksom...

Inatt satte jag i halsen igen... När jag skulle ta upp Mini för amning så kom det två stora droppar blodblandat, brunt slem ur näsan på henne. Gulp! Rusade ut till blöjhörnan och kikade mer exakt vad det var medan Fina M ringde sjukvårdsupplysningen.
Jag hade inte panik men magen knöt sig hårt, hårt. Så kom jag på; mina bröstvårtor är helt sönder av allt ammande och förmodligen har det kommit blod och skorpor i lilla Mini när hon ätit (urrk, vad äcklig den där meningen var att skriva!). En liten spya tryckte ut det som inte hörde hemma i magen helt enkelt. Kunde det vara så enkelt? Jo, det var det. Sköterskan vi pratade med berättade för mig, utan att jag förtäljt min teori för henne, att det är det vanligaste skälet till att det kommer lite blod hos så små barn. Puuuh!
Jag (läs: Fina M) har alltså idag införskaffat bröstvårtskräm och jag använder numer stadigt amningskupor för att hålla allt mjukt och undvika blödande sprickor. Ett tips till blivande mammor att tänka på kanske? En billig investering för att få lite lugn i den nyblivna mammasjälen om inte annat. Huga!
Mini vill visst amma jämt och det tar på krafterna vill jag lova, men jag gnäller verkligen inte. Jag är bara tacksam.

Vi har fått fler blombud och idag har folk också börjat ringa och gratulera ordentligt. Helt fantastiskt vilken omtänksamhet alla visar! De säger allihop att de ville låta oss få komma hem och landa lite innan de hörde av sig. Snällt. Och väldigt kul att få prata med alla och höra hur genuint glada de är för vår skull också.

Det fysiska, då? Ja, allt är väldigt bra faktiskt. Snittet läker fint och magen har börjat sjunka in även om den fortfarande ser ut som en stor pösmunk, hahaha!
Mina knän känns lite svaga fortfarande men det som jag funderar lite kring är det där karpaltunnelsyndromet jag fick. Det känns fortfarande om än inte lika mycket. Det beror förmodligen på att jag rör mig mer på nätterna nu än tidigare. Men när sjutton ska det gå över? Och tänk om det inte gör det. Då måste jag operera och det känns lite tungt när jag ska gå hemma med Mini själv. Men jag väntar och ser. Det borde ju gå över på några veckor i alla fall, tycker jag... Vätskan i kroppen verkar vara på väg ut, för jösses vad jag kissar litervis, hahahaa!!
Jag hade glömt hur det var att kissa normala mängder. I slutet av graviditeten sprang jag på toaletten säkert 50 gånger om dagen och så kom några droppar varje gång. Men nu...wow, fritt flöde några gånger liksom. Vilken fröjd!

Och Mini? Jo, hon äter, sover och skiter mest. Och ser fridfull, nöjd och lite alert ut när vi gullar och jollrar med fåniga leksaker framför hennes ögon.

Kram

13 kommentarer:

  1. Om du fortfarande har vatten kvar i kroppen, kan det vara därför du känner av karpaltunneln. Vattnet trycker ännu på tunneln med nerverna. Hoppas det går över, när vattnet är borta ;)

    SvaraRadera
  2. =) Låter som det knallar på bra!

    SvaraRadera
  3. Vill bara dela med mig av mitt bästa brösttips: Hade också såriga bröstvårtor i början, smörjde med salva tills jag läste någonstans att det skulle räcka att smörja med lite bröstmjölk och låta torka efter varje amning, hokuspokus tänkte jag, men bannemig om inte brösten läkte på bara en dag! :)

    SvaraRadera
  4. *gilla*

    kram!

    (trött JVJK = korta kommentarer)

    SvaraRadera
  5. Hej hopp!
    Såriga bröstvårt - fy vale! Med sonen så hade han svårt att få tag i vårtan (brösten var så spända att det blev liksom ingen vårta) så han åt fullständigt sönder brösten. Jag grät och satt och slog hälen i golvet när han ammade (ont i foten tog bort fokus från brösten) till en kompis visade mig de här plast/gummi "tutorna" (vet inte om det är de du kallar kupa)som finns men som man då - 1997 - inte ville man skulle använda.... Det var min överlevnad kan jag säga! Jag lyckades inte få sonen att äta "som folk" förrän efter ca 2,5 månad! När dottern skulle födas så hade jag med mig "tutan" till BB till personalens förfäran ;-)

    Långt surr - men det jag menar är: Gör som du känner är bäst! Det känns som en evighet medan det pågår men det går över! Kramis

    SvaraRadera
  6. Om du vill ha något annat som avlastar bröstvårtorna mellan amningarna så har jag bästa supertipset: Bomullspads! Om det nu hjälper att slippa skavet däremellan tänker jag. Jag har så sjukt ont i brösten och särskilt bröstvårtorna nu när det är kallt och dom drar ihop sig och kläms mot BH'n. Sydde helt sonika ihop fyra stycken bomullspads med några stygn och klippte sedan ett lagom stort hål rakt igenom mitten på rundeln. En sådan på varje bröstvårta trär jag på när jag klär på mig på morgonen och det är himmelrike! Fast jag ser inte klok ut ;-)

    Kram du fina!

    SvaraRadera
  7. Åh låter som om ni har det precis sådär härligt som man skall ha det i början! Om du får fortsatta problem med såriga bröstvårtor kan jag rekommendera speciella snäckskal (googla på "amning+snäckor") dom funkar verkligen. För lindriga problem brukar det dock funka fint med bröstmjölk som beskrevs ovan (funkar även bra på bebisen om dom exvis river sig i ansiktet (mjölken inte snäckorna alltså ;)

    Ha det gott!

    Kram från XB

    SvaraRadera
  8. Har inte läst bloggar på ett par dagar, GRATTIS till er fina dotter! Magiskt va? Det är ju en sådan obeskrivlig kärlek!! Ta hand om er alla tre!! ♥

    SvaraRadera
  9. Min syster köpte amningsnappar på Apoteket, ser ut som mexikanska hattar på ett ungefär och räddar ömma vårtgårdar. Kram

    SvaraRadera
  10. Hej, här kommer fler tips! :)
    Smörja med bröstmjölk både innan (för att lösa upp sårskorpor och mjuka upp) och efter amning och låta lufttorka.
    Jag hade turen att inte ha några grannar - gick i princip barbröstad i ett par dagar :)
    Dag fyra var absolut värst (satt och grät på sängkanten när sonen ville ha mat) och sen på dag 5 började det vända för att på dag 6 faktiskt vara fullt uthärdligt.
    Gäller att bita ihop och inte ge upp!

    Grattis till tösen och lyckan som bara blir större och större!
    //Frida

    SvaraRadera
  11. Min värk försvann någongång runt 2 veckor när jag fick på mig mina ringar igen =) hoppas det blir så för dig oxå. lycka till med allt! kraam

    SvaraRadera
  12. Härligt att allt rullar på och att ni mår bra :)

    Minns nog det som det skönaste med att dottern var född, just att vätskan försvann ur kroppen. Var som en svullen boll på slutet, kram

    SvaraRadera
  13. Tack för alla tips och uppmuntrande ord! Så skönt att läsa att jag inte är ensam (även om jag så klart inte trodde det) om dessa vardagsproblem.

    Jag började med att smörja in med enbart modersmjölk men det fungerade inte så optimalt tyvärr. Och så har jag använt de där silikonnapparna men de ratas verkligen av Mini så det blir en kamp varje gång det ska ätas och det känns sådär kul att amningsstunden blir något otrevligt varje gång. Men jag har dem ständigt redo och provar då och då. Det vore en dröm att få det att fungera!
    Så det bästa alternativet just nu är nog den där krämen och när jag har bh på mig så kör jag även amningskupor (såna där mjuka saker som skyddar vårtorna och mot läckage).

    Annars får jag helt enkelt fortsätta att bita ihop. :o)

    Det vore också galet skönt om värken försvann inom ca två veckor! Det låter verkligen överkomligt. Jag ser ljuset i tunneln. :o)

    Igen, tuuusen tack! Alla tips uppskattas verkligen!

    KRAM

    SvaraRadera