Me, myself and I

Välkommen hit!
Här läser du om min färd genom ivf:er och äggdonation.

måndag 9 januari 2012

Föräldradagar

På Minifronten intet nytt. Allt är så lugnt och stilla som det kan bli.
Idag kl 14 ska vi till BM igen och det blir väl sista gången hoppas jag.
Nu har också tankar kring igångsättning dykt upp. 6 dagar "får" man gå över vid IVF men jag vet flera som gått över de dagarna. Däremot så följs de upp varje eller varannan dag för att se hur allt utvecklas. Och så har de blivit igångsatta. Undrar om det blir så för vår del? Och undrar hur väl det fungerar på mig i så fall? Kommer min kropp att reagera som den ska eller alldeles för långsamt? Eller för fort?
Många tankar blir det... Men det är klart, det går inte att göra så mycket åt saken annat än att fortsätta att vänta. Och det gör mig uppenbarligen galen.
Jag är så trött på hormoner och väntan nu. Det står mig upp i halsen och jag vill bara få ut Mini. Nu. Jag ser verkligen fram emot att ha henne hos oss nu.

Förresten, det här med föräldradagarna... Varje gång jag berättar att Fina M ska ta hälften av dagarna så blir alla så förvånade. Jättemärklig! I min värld så är det en självklarhet liksom.
Kommentarer jag får är t.ex.:
-"Ja, men om han VILL det så är det ju jättebra!"
-"Wow, vilken man du har!"
-"Hur funkar det?"
-"Får ni fler dagar då?"
-"Jaha... Ja, själv tar jag alla dagar om jag kan!"

Och så höjer folk på ögonbrynen.
Jag kan förstå att det inte är en självklarhet för alla, men ingen av de som jag känner är på något sätt ekonomiskt utsatta så de kan verkligen dela på dagarna de med om de VILL. Och om de INTE vill så har jag aldrig brytt mig om det. De får göra som de vill. Inga kommentarer har yppats från min mun angående deras val eftersom det är just DERAS val. Alla får göra som de vill anser jag.
Nej, det som förvånar mig är att alla blir så förvånade. Är det verkligen så ovanligt att man delar 50/50 på dagarna? Och varför skulle inte Fina M vilja vara ledig och umgås med sitt barn? Han är ju pappa till barnet! Det är väl inget att säga "Wow!" om liksom...
Och det där med "hur funkar det?" är i mina öron en jättekonstig fråga som jag faktiskt inte kan svara på mer än att säga att jag tar hälften av dagarna och Fina M tar andra hälften. Och så får vi en månad extra totalt sett bara för att Fina M vill vara med sitt barn. För mig är det det mest naturliga och okrångliga i världen som man inte behöver förvånas över.
Nej, jag förstår verkligen inte de förvånade minerna och kommentarerna. Däremot kommer jag nog att tycka att det är jättejobbigt att börja jobba igen och "lämna" Mini med Fina M. Inget ont om Fina M så klart! Det är bara det att till dess har jag säkert "mina" små rutiner och vanor med Mini och så ska jag lämna dem samtidigt som jag garanterat hellre kommer att vilja vara med Mini än att jobba (vem vill inte det liksom?). Det känns tråkigt men vid det laget så är det ju verkligen på tiden att Fina M får vara själv med Mini också, så det är bara att bita ihop.
Så ego kan jag inte vara att jag tar ut fler dagar än Fina M bara för att jag ska tillgodose mitt kärleksbehov gentemot Mini och strunta i Fina M:s. Nej, det går bara inte.

Så, "wow", vilken man jag har som vill umgås med sitt barn och som tar ut sin rätt till sitt umgänge med sitt barn...

3/1 FC

6/1 Erika, Cissa

7/1 XB

8/1 Cookie

9/1 Yevonde, Jessica

10/1 Mette, Luiza, ruht, bebisfron, Cissa

11/1 Anna, Fina M, Fröken solstråle, Mallan

12/1 intenzimo, Livets underverk, Dina, sara, Elin, Längtan67

13/1 Tea, Milla, KarroBarro, Dreams can come true, Bästaste Bästisen

14/1 Fia, Sofie, Allting går..eller?, Carina

15/1 Jag, Hönsamaja

16/1 Evelina, Nenne

17/1 Sara, Charlotte

18/1 ahns

19/1 vemvet

22/1 Esther



Kram på er där ute!

11 kommentarer:

  1. Det där med föräldrarledigheten, kommer vi göra samma lika med. Det är min plan, iallafall. Och så vitt jag vet, så är min man också öppen att spendera tid med sitt barn ;).
    Haha, jag vet vad du menar med reaktionerna. Jag får exakt likadant, speciellt av hans konservativa mamma...blir galen på henne ibland, faktiskt, när det kommer till såna saker.
    Jaja, alla får tycka och göra som de vill, och jag är ingen att döma någon. Det där med att man höjer ett ögonbryn eller fäller en kommentar, viftar jag bort.

    Ha en fin dag.
    Kramar/
    Luiza

    SvaraRadera
  2. Ifall jag varit ett par hade vi också delat. Men nu så här med facit i hand så hade det verkligen känts. Men jag hade gjort det, delat. Men eftersom det troligen hade varit så att jag stannat hemma första halvåret, jag ammade, praktiskt, så hade den andra halvan - pappan fått den i mitt tycke roligare biten. Jag var i konstant dimma i 4-5 månader. Nu är det ju störtkul att vara hemma, att leka, och att hitra på grejer :) Så ifall jag ahde varit ett par så hadej ag varit avundsjuk på min andra hälft.

    SvaraRadera
  3. Haha, det trodde jag också! Jag blir mer förvånad över att folk INTE delar lika. Jag tar för givet att pappan vill vara hemma precis lika mycket som mamman? Mysko...

    By the way! Inte visste jag att de satte igång er efter sex dagar! Fusk! Jag har ju gissat på att du går åtta dagar över =) Så blir det ju uppenbarligen inte. Så då gissar jag om. Till den 17:e istället =) Jag tror Mini tänker fetta på sig lite till =)

    SvaraRadera
  4. Kul att läsa att ni tänker likadant! Jag blev nästan orolig där ett tag... ;o)
    Yevonde, jag är säääker på att jag kommer att bli avis på Fina M sen. Vi har redan pratat om att han de facto får den "roliga" biten. Men jag ska i alla fall spara en massa dagar och ta ut dem sen så att jag får lite kul lektid jag med. :o) Men lyllo dig som får ta allt själv!

    vemvet, jag ändrar så klart till den 17:e om du vill! Men om de sätter igång mig 6 dagar efter, d.v.s. den 17:e så kanske hon inte kommer förrän den 19:e... Så du KAN ju ha rätt! I så fall får du ära och berömmelse ändå! ;o)

    KRAM

    SvaraRadera
  5. Visst är det märkligt att folk reagerar på att pappan vill ta 50% av dagarna. Att pappan vill spendera lite egen tid med barnet.
    Vi har också gjort upp det så; jag tar 50 och min Han tar sina 50%. Inte mer än rätt!

    Imorgon är det den 10:e. Då kommer Mini. ;)

    Kram

    SvaraRadera
  6. Hej och hå, tyvärr är det fortfarande ovanligt att pappan tar ut lika mycket som mamman, men jag trodde inte folk blev förvånade fortfarande. När jag kom tillbaka till jobbet efter sonen (10mån hemma - pappan hemma sedan i 5 mån, vi spred dagarna max) 1998 så fick jag många konstiga frågor, mest från äldre kvinnor i stil med "hur går det hemma då" "hur vågar du lämna sonen". Jag trodde jag hade kommit tillbaka till stenåldern....

    Enda fördelen med att jag och nye mannen aldrig fått barn är att han är rätt konservativ och kan kläcka kommentarer som "ska jag amma eller".... Fast han ä'r så barnkär så jag ansåg att det där skulle lösa sig, men kanske tur i oturen att det aldrig blev något... Kramis

    SvaraRadera
  7. Är det så att man "bara" får gå över 6 dagar?? Här pratade BM om att man får gå över som vanligt, alltså i Umeå 2veckor+5 dagar, även när man har gjort IVF. Mysko. :)

    Vi fick också EXAKT de där kommentarerna. Så fruktansvärt irriterande! Min man svarade: "Varför ska Carina få vara hemma längre mig? Jag vill ju också vara hemma!"
    Han är ju liksom lika mycket förälder... Även om jag gärna hade stannat hemma längre än ett år. ;) Men vi har delat det lika och jag är hemma ett år och han ett år.

    KRAM!

    SvaraRadera
  8. Hej! Ramlade in på din blogg via en annan :) Vi ska också dela på dagarna, inget snack om den saken :) Måste bara fråga hur du menar med att ni får en månad extra totalt sett?

    SvaraRadera
  9. Ja, jag blir förvånad över förvånade kommentarer... Konstigt är det!

    Zarah: Ja, du... Det där är en ren och skär feltolkning av mig som jag stääändigt gör! Ber om ursäkt för det är fel! Jag verkar inte få ut det ur min hjärna liksom... Har för mig att det var något som fanns eller infördes i början på 2000-talet och det fastnade. Jag säger fel om den där månaden jämt!
    Så tack för att du frågade (och därmed påminde mig om felet)!

    Kram

    SvaraRadera
  10. Klart man ska dela lika om man kan! Jag tog ut färre dagar på första barnet än min man (han var less på jobbet och det var inte jag) och jag fick otroligt mycket negativ feedback på det...främst från kvinnor som ansåg att jag var en dålig mamma som gick tillbaka på deltid redan efter 4 månader. Personligen tyckte vi att det var jättebra då man får både barn och vuxentid och dessutom god förståelse för att det inte bara är att vara "ledig" med ett spädbarn.

    Glöm inte att ta ut jämställdhetsbonusen, den är nästan 14000 om man delar lika.

    /XB

    SvaraRadera